Secretul Legii lui Pareto: Cum sa scapi de criza si sa detii o afacere de succes

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 22:43
14019 citiri
Secretul Legii lui Pareto: Cum sa scapi de criza si sa detii o afacere de succes
Foto: Rozali

Principiul lui Pareto, celebrul 80/20, reprezinta legea care, pentru multi oameni de afaceri, a insemnat colacul de salvare in vremuri de restriste. Totodata, teoriile expuse de italianul Pareto pot avea efect si in plan personal, pentru cei care aplica cu strictete regulile sale.

80/20 este raportul dintre resursele investite si rezultatele obtinute, sau, altfel spus, este formula care ilustreaza realizarea echilibrului de piata. Creatorul sau a fost Vilfredo Pareto, sociolog, economist si inginer italian care, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a observat ca, in fiecare tara, indiferent cat de bogata este aceasta, 80% din bani se concentreaza in mainile a 20% din populatie, potrivit About Management.

Principiul lui Pareto mai este cunoscut si ca Legea lu Pareto sau Legea Elitelor. Regula 80/20 spune ca 20% din resursele investite (bani, oameni, etc.) contribuie la 80% din rezultatele finale obtinute (castiguri, pierderi, etc). Principiul lui Pareto poate fi interpretat in mai multe moduri, nefiind valabil doar pentru sfera economica.

De exemplu, cataclismele naturale, mai rar intalnite(tornade, tsunami, cutremur), provoaca cele mai mari pagube, 20% dintre strazile unui oras aduna cel mai mare trafic din acea urbe, 20% dintre calitatile pozitive(talentul) ale unui unui om stau la baza a 80% din succesele sale, arata Mind Tools.

In consecinta, pentru ca afacerea ta sa prospere, concentreaza-ti atentia asupra celor 20% dintre angajati care sunt cu adevarat importanti pentru tine si aduc 80% din castigurile companiei tale. Pe aceeasi logica, pentru tine, sunt importante cele 20 procente din produsele care aduc 80% din castiguri.

Asa ca, inainte de a face un pas important in dezvoltarea afacerii, cercetati exact de unde provin profiturile si pierderile (este cunoscut, de asemenea, ca, in unele cazuri, 20% din angajati aduc 80% din pierderi), ce cauta clientii regulati (acei 20% care sunt "vinovati" pentru 80% din vanzari) si care sunt serviciile si produsele care va aduc cele mai multe castiguri. Incercati sa dezvoltati portofoliul de produse profitabile, pentru a-i stimula financiar, si in alte moduri, pe angajatii eficienti.

La mijlocul secolului XX, japonezii au fost printre primi care au realizat ca rezolvarea a 20% dintre problemele unei firme poate creste calitatea si eficienta acesteia cu 80%.

In vremuri de criza si in luarea deciziilor strategice, pentru a reduce pierderile financiare, este, de asemenea, indicat sa se ia in considerare Legea lui Pareto.

Masurile anticriza trebuie sa fie directionate catre acele 20% din venituri, care conduc la 80% din pierderi. Problema este ca majoritatea guvernelor cauta sa economiseasca din sectoarele care ii aduc cele mai mici pierderi, avand siguranta unui castig sigur, pe termen scurt. Pe termen lung, insa, rezultatele sunt catastrofale.

O greutate financiara pentru majoritatea oamenilor, duce la cresterea nemultumirii in randul populatiei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Principiul Pareto economie, #afaceri Pareto lege, #afacere eficienta principiu Pareto , #criza