Seful Bancii Mondiale: UE actioneaza mereu prea tarziu si in mica masura

Luni, 18 Iunie 2012, ora 14:33
1357 citiri
Seful Bancii Mondiale: UE actioneaza mereu prea tarziu si in mica masura
Foto: Arhiva

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a criticat implementarea planului de salvare a bancilor spaniole, precizand ca Uniunea Europeana (UE) actioneaza mereu prea tarziu si doar intr-o mica masura.

"Politicienii europeni iau intotdeauna deciziile cu o zi intarziere si promit intotdeauna cu un euro mai putin. Apoi, cand totul pare in regula, adauga noi lichiditati", a declarat Zoellick, pentru saptamanalul german Der Spiegel, scrie Irish Times.

El a subliniat ca Banca Centrala Europeana (BCE) le-a permis sa castige timp, prin injectia de lichiditati, insa liderii europeni au facut prea putine lucruri pentru a rezolva problemele structurale din zona euro.

"Nu mai conteaza ce model vor alege sa urmeze, insa trebuie sa se decida asupra unuia. Rapid. Daca Europa continua sa ezite, atunci isi va pierde influenta globala. Politicienii ar trebui sa fie constienti de asta", a adugat presedintele Bancii Mondiale.

El a recomandat ca Germania sa preia destinele Europei si sa continue sa implementeze reforme fiscale si structurale.

In plus, Robert Zoellick considera ca o iesire a Greciei din zona euro ar avea consecinte enorme, insa Europa nu ar trebui sa accepte rolul de ostatic al statului elen.

Intr-un alt interviu, acordat de data aceasta cotidianului britanic The Observer, oficialul a avertizat ca exista un risc mare ca actuala criza sa devina o reeditare a falimentului Lehman, daca nu este gestionata cum trebuie.

Seful BM: Criza din zona euro, comparabila cu prabusirea Lehman Brothers

Robert Zoellick va fi inlocuit de la sefia Bancii Mondiale, la 1 iulie, de catre coreeanul cu cetatenie americana Jim Yong Kim.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#presedinte Banca Mondiala criza economica, #presedinte BM criza economica, #Robert Zoellick criza economica , #criza