Serbanescu: Modelul consumerist al Romaniei face ca orice crestere sa duca la criza

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 20:40
1251 citiri
Serbanescu: Modelul consumerist al Romaniei face ca orice crestere sa duca la criza

Cresterea economica rapida pe care Romania a inregistrat-o in anii trecuti s-a datorat modelului economic bazat pe consum. Acesta nu mai este insa de bun augur in prezent, deoarece "tintuieste Romania", spune analistul economic Ilie Serbanescu.

"Bancile au fost ca o placa turnanta, au adus bani din strainatate si i-au dat la oameni care nu au stiut ce va veni, ca trebuie sa dea banii inapoi. Dar totul s-a indreptat spre consum si a tintuit Romania intr-un model economic din care nu poate iesi. Pe acest model economic, orice crestere provoaca criza. Sigur ca trebuie investitii straine, dar daca se vor duce tot in mall-uri, nu vad cum iesim", a spus Serbanescu, miercuri, la un seminar organizat la BNR, conform Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, datoria externa a fost creata atat de banci cat si de companii private care au preponderent actionariat strain. Si cum o parte din capitalurile private au fost repatriate, in 2009, statul a fost nevoit sa se imprumute pentru a sustine cursul de schimb.

"Intr-o tara in care am marit salariile cu 80% in trei ani era nevoie de o amputare. Dar creditele au crescut cu 80% in fiecare an, nu in trei ani. Si ma intreb unde este participarea celor vinovati de acest lucru la factura crizei. Eu zic ca prin curs (mentinut stabil - n. red.) ei sunt aparati de aceasta chestiune", a mai spus Serbanescu.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#Ilie Serbanescu criza economica, #model consum Romania , #criza