Spania si Italia sufera, in timp ce asteapta rezultatele alegerilor din Grecia

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 09:11
3011 citiri
Spania si Italia sufera, in timp ce asteapta rezultatele alegerilor din Grecia
Foto: Arhiva

Spania si Italia, aflate in mijlocul crizei economice din Europa, au promis ca vor lua noi masuri pentru a-si repara finantele publice, in timp ce costurile de imprumut au urcat, din nou, la un nivel alarmant, inainte de alegerile din Grecia.

Insa cancelarul german, Angela Merkel, a facut un nou apel catre partenerii europeni si Statele Unite, pentru ca sa garanteze depozitele bancare din uniunea monetara, potrivit

gulf-daily-news.com.

Datoria guvernamentala a Spaniei a atins, in primul trimestru al anului, nivelul ingrijorator de 72% din produsul intern brut (PIB). In plus, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a atins, marti, pragul de 7%, considerat nesustenabil, dupa ce Moody's a retrogradat tara la Baa3, adica la doar o treapta deasupra categoriei junk.

Statul iberic deja a cerut ajutor pentru recapitalizarea bancilor, care se ridica la 100 miliarde de euro.

"Nu este o situatie care poate dura la nesfarsit. Sunt convins ca vom continua seria reformelor, pentru a ajuta finantele publice", a precizat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

In acelasi timp, in Roma, minstrul Afacerilor, Piero Giarda, a precizat ca Italia va taia 5 miliarde de euro din cheltutielile guvernamentale, suma care va fi folosita pentru reconstructia zonelor lovite de cele doua mari cutremure, de la sfarsitul lunii mai.

De asemena, si costurile de imprumut ale acestui stat au crescut, in ultima saptamana, pana la 5,3%, cel mai ridicat nivel din decembrie.

Avansul dobanzilor la obligatiunile guvernamentale al acestor doua state reflecta ingrijorarea investitorilor ca uniunea monetara nu a fost in stare sa tina in frau criza economica, care se poate accentua, dupa alegerile de duminica din Grecia, ce ar putea duce la iesirea acestei tari din zona euro.

"Scrutinul din statul elen este crucial. Insa si daca va avea un rezultat favorabil, acesta nu va sterge problemele fundamentale ale Italiei si Spaniei", a opinat analistul 4Cast, Jo Tomkins, potrivit Reuters.

Recent, cancelarul german, Angela Merkel, a respins ideea emiterii de eurobonduri sau a crearii unei scheme de garantare a depozitelor, idee sustinuta de Franta, Italia si Spania.

Ea a calificat aceste propuneri ca fiind "contraproductive", sustinand ca ele reprezinta o violare a constitutiei germane si ca vor impiedica formarea unei uniuni politice in Europa.

O prabusire a sistemului fiscal din Spania si Italia va provoca o criza a creditelor bancare, sensibil afectate de criza din 2008-2009, astfel ca institutiile financiare nu vor mai da imprumturi.

Problemele zonei euro vor domina summit-ul G8 din Mexic, care va avea loc duminica si luni in Mexic.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza economica Spania Italia, #dobanda obligatiuni Spania, #dobanda obligatiuni Italia, #criza economica Italia, #criza economica Spania , #criza