Ziare.com

Spania vrea sa ii taxeze pe bogati pentru servicii medicale publice

de Camelia Sisea
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:07

   

Spania vrea sa ii taxeze pe bogati pentru servicii medicale publice
Spania ia in considerare taxarea cetatenilor bogati pentru servicii medicale publice, in contextul in care sistemul public de sanatate spaniol este foarte indatorat, a spus, luni, Luis de Guindos, Ministrul Economiei.

Spania, a patra cea mai mare economie din zona euro, incearca sa convinga pietele ca poate evita un "bailout" pe care statele din blocul economic ar putea sa nu fie capabile sa si-l permita.

Cabinetul premierului Mariano Rajoy estimeaza ca pot fi economisiti 10 miliarde de euro in urma reformarii sistemelor de sanatate si educatie. Sistemului de sanatate inregistreaza datorii de 15 miliarde de euro, informeaza CNBC.

"Trebuie sa eliminam costurile inutile, sa rationalizam zonele care nu functioneaza bine, pentru ca daca nu o vom face, nu vom garanta sustenabilitatea sistemului", a spus Guindos pentru un post de radio local.

Cheltuielile in sistemul public de sanatate au fost de 3,067 dolari pe cap de locuitor in 2009, sub media de 3,361 dolari pe cap de locuitor in cadrul tarilor din OECD, conform celor mai recente date.

In timp ce spaniolii instariti detin asigurari de sanatate, ei apeleaza in general la sistemul public de sanatate pentru probleme serioase, precum cancer sau sarcini cu risc ridicat.

"Trebuie sa dezbatem la nivel central si regional daca sisetmul de sanatate ar trebui sa fie gratuit pentru cineva care castiga 100.000 de euro", a spus Guindos.

Costurile de imprumut ale Spaniei au urcat saptamana trecuta la cel mai inalt nivel din decembrie pe fondul ingrijorarilor cu privire la posibilitatea ca datoria Madridul, care a depasit cu mult tinta de deficit pentru anul trecut si a obtinut acordul UE pentru relaxarea tintei pentru acest an, va continua sa creasca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 651 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor