SUA, aproape de faliment - Presa internationala

Luni, 16 Mai 2011, ora 14:10
4382 citiri
SUA, aproape de faliment - Presa internationala

Statele Unite ale Americii se apropie, oricat ar parea de ciudat, de faliment; retinerea sefului FMI pentru viol, in SUA, determina probleme in discutiile cu privire la sprijinul acordat Greciei, iar analistii estimeaza o depreciere a profiturilor companiilor europene pentru 2011 - acestea sunt principalele stiri din presa economica de astazi.

Oficiali de varf ai Trezoreriei americane - echivalentul ministerului de finante - au avertizat Congresul ca, in situatia in care nu ridica rapid limitarea pentru datoria externa americana, SUA risca o situatie similara falimentului, ceea ce afecteaza dobanzile la care guvernul poate emite titluri de stat (modalitate de accesare a imprumuturilor direct din pietele financiare).

"In actualul context al refacerii globale, nu ne putem permite sa lasam ca aceste lucruri sa se intample", a declarat Neal Wolin, adjunct al secretarului Trezoreriei americane. "Este vorba despre un bun fragil si unic al SUA: incredere completa si creditare completa", a mai declarat oficialul, citat de Financial Times.

Posibilitatea falimentului va fi si mai apropiata luni, cand SUA ating limita celor 14.300 miliarde de dolari, aprobata de Congres ca fiind maxima pentru datoria externa americana. Din cauza unor proceduri tehnice, Trezoreria a explicat ca poate amana falimentul pana pe 2 august, in timp de membrii Congresului negociaza pentru ridicarea acestei limite.

In ciuda acestor aspecte, investitorii continua sa aiba un puternic apetit pentru datoria publica americana, iar randamentul titlurilor de stat la 10 ani a atins cel mai scazut nivel din ultimul an. Insa acest nivel de incredere ar putea sa nu dureze prea mult.

"Daca intram in faliment sau daca luam masuri in ceasul al 12-lea, pietele ne vor pedepsi prin cresterea substantiala a dobanzilor - ceea ce va mari costurile finantarii deficitelor", a explicat oficialul american.

Retinerea lui Strauss-Kahn ridica probleme liderilor UE

Intalnirea liderilor financiali ai zonei euro cu scopul de a discuta criza din Grecia va avea loc fara prezenta liderului FMI, retinut la New York din cauza unei presupuse tentative de viol.

Ministrii UE raman in continuare hotarati sa ia masuri cu privire la criza din Grecia, in ciuda faptului ca liderul FMI nu poate participa la discutii, informeaza The Guardian.

Discutiile vor fi centrate pe posibilitatea ca Grecia sa primeasca inca un pachet financiar de sprijin, dar si pe conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca pentru acest nou sprijin. Unii lideri europeni nu sunt multumiti cu privire la incapacitatea guvernului grec de a obtine finantare direct din piete prin privatizarea bunurilor de stat.

Oficialii greci considera ca arestarea sefului FMI nu va afecta discutiile, din cauza ca acestea se poarta "cu institutii si nu cu indivizi".

Pe de alta parte, Strauss-Kahn a jucat un rol esential in discutiile cu privire la criza inca din momentul in care aceasta a inceput. Din acest motiv sunt voci care considera ca retinerea lui Kahn vine intr-un moment nepotrivit pentru Europa, care este in marginea unei reiterari a crizei datoriilor externe.

Perspective negative pentru Europa

Analistii prognozeaza o scadere a profiturilor companiilor europene. Pana in prezent, indicele EuroStoxx600, al celor mai lichide 600 de companii din Europa, a scazut cu 4 procente de la inceputul anului.

In cazul in care analizele pentru 2011 se vor dovedi corecte, companiile indexate vor face un profit de aproximativ 24 miliarde de euro, mai scazut decat estimarile de la inceputul anului. Aceasta in conditiile in care estimarile pentru companiile americane sunt in crestere, informeaza Bloomberg.

Estimarile negative maresc ingrijorarile investitorilor, in conditiile in care marfurile au inregistrat cea mai puternica crestere din 2008 pana in prezent, dar si temeri cu privire la un posibil faliment al Greciei.

Estimarile negative apar si in contextul in care Banca Centrala Europeana a crescut dobanzile, iar investitorii in bonduri speculeaza varianta in care statele europene nu vor putea interveni la timp pentru a putea opri un dezastru in Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#faliment SUA, #criza datorii externe SUA, #criza Grecia, #retinere Kahn, #companii europene , #criza