Tarile emergente, motorul iesirii din criza

Marti, 22 Iunie 2010, ora 12:16
3314 citiri
Tarile emergente, motorul iesirii din criza
Foto: immonews.com

Liderii G20 spera ca economia globala sa aiba o recuperare integrala cat mai curand, in ciuda faptului ca tarile au un ritm diferit de iesire din recesiune si de revenire la crestere. In timp ce tarile emergente par sa-si vada nestingherite de cresterea economica, Europa, coplesita de o criza a datoriilor, este inca in convalescenta.

"Recuperarea economica este peste tot si este mult mai rapida decat ne-am putea imagina", spune economistul Veronique Riche-Flores, de la Societe Generale. La fel de optimist, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus, in aprilie, prognoza pentru crestere economica la nivel mondial in acest an, care ar trebui sa fie de 4,2%.

Dar, dupa cea mai grava criza de la Al Doilea Razboi Mondial, aceasta imbunatatire ascunde realitati diferite, rezumate de doua date: o repornire a consumului in zona euro (crestere estimata de 1%) si o crestere continua in Asia (+8,7%), determinata de cresterea economica din China (+10%). Cifrele din SUA (+3,1%), tarile emergente precum India (+8,8%) si Brazilia (+5,5%), dar si Africa (+4,7%), sunt semnificativ mai bune decat cele ale Batranului Continent.

Avertismentele, prin urmare, s-au inmultit. "Principala provocare pentru G20 este aceea de a dezvolta o strategie si un calendar de masuri de stimulare a economiei mondiale, astfel incat sa nu se submineze recuperarea, asigurand in acelasi timp stabilitate fiscala si financiara pe termen mediu", este de parere si economistul Eswar Prasad, citat de Le Matin.

La randul sau, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, recomanda liderilor UE "sa se concentreze pe stimularea cresterii", caci in caz contrar "problemele legate de datorii vor fi mult mai greu de rezolvat".

Laureatul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz, a avertizat recent ca Europa s-ar putea confrunta cu o "catastrofa" in cazul in care ar pune in aplicare "un plan coordonat de austeritate", asta in timp ce tarile europene anunta planuri mai mult sau mai putin drastice.

In cele din urma, salvarea ar putea veni ca urmare a efectelor combinate ale declinului monedei euro, care sporeste exporturile europene, si dinamismului crescand al tarilor emergente, a caror cerere interna a inceput sa arate semne incurajatoare.

Tarile bogate, doar 43% din economia mondiala, in 2030

"Pentru prima data, cresterea economica din tarile emergente se dovedeste a fi un motor pentru revenirea tarilor industrializate", a mai spus Veronique Riche-Flores.

Criza s-a accelerat pentru ca s-a transmis de la o tara la alta, potrivit unui raport publicat miercurea trecuta de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). In mod asemanator, revenirea economica s-ar putea transmite si ea in lant.

Potrivit noilor estimari, cele mai bogate state din lume vor reprezinta, in 2030, doar 43% din economia mondiala, lasand locul tarilor emergente. "Pentru prima data, tarile dezvoltate au mai putin de jumatate din productia industriala a lumii", spune asiguratorul de credite Euler Hermes, pentru care aceasta "mare ruptura" reflecta o "dezindustrializare rapida" a statelor bogate.

Dar, pentru a realiza o crestere mai echilibrata la nivel mondial, este, de asemenea, necesar sa se schimbe politica monetara din China (yuanul este in prezenr subevaluat) si sa se puna in aplicare reforme structurale in China si in tari precum Germania si Japonia, care inca mai depind in mare masura la export si care trebuie sa se asigure ca vor avea o crestere determinata mai mult de consumul intern.

Tarile bogate, dar si cele emergente vor trebui sa convina asupra unei taxe speciale pentru sectorul bancar la summit-ul de la Toronto (Canada). Acest lucru a creat deja disensiuni in cadrul G20. In timp ce Statele Unite ale Americii, Germania, Franta si Marea Britanie au deja proiecte in acest sens, tarile gazda precum Canada, Brazilia, Australia si India nu vor ca bancile lor sa plateasca greselile facute de institutiile financiare straine. In aceste conditii, sefii de stat si de guvern ar trebui sa incerce sa gaseasca un compromis la Toronto, pentru a multumi pe toata lumea.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#tari emergente, #iesire criza, #economia mondiala , #criza