Teoria conspiratiei in plina criza ruseasca

Joi, 26 Martie 2009, ora 12:20
4127 citiri
Teoria conspiratiei in plina criza ruseasca

Analistii si politicienii din Rusia sunt din ce in ce mai ingrijorati de repercusiunile politice ale crizei economice, care afecteaza Rusia de sase luni, judecand dupa numarul de scenarii apocaliptice vehiculate recent in presa si in discursurile politicienilor.

Avertizarile legate de revoltele sociale, limitate de obicei la mici ziare ale opozitiei si la comentatorii liberali, sunt vehiculate acum in marile ziare, la care se adauga comentariile legate de regimul presedintelui Dmitri Medvedev, cel a premierului Vladimir Putin si despre relatia dintre cei doi, comenteaza, intr-un articol, cotidianul britanic Financial Times.

Potrivit FT, cele mai sumbre semnale vin de la Kremlin, in conditiile in care unul din principalii consilieri a scris saptamana trecuta despre pericolul ca actuala criza economica sa ii inlature de la putere pe cei doi lideri, printr-o revolta finantata de oligarhi.

'Transferul crizei economice in arena politica a inceput', scria Gleb Pavlovski, in popularul cotidian Moskovski Komsomolet, avertizand in privinta unui 'remake' ale protestelor stradale din 1991, care au contribuit la dezmembrarea Uniunii Sovietice si la Revolutia Portocalie din 2004 din Ucraina. 'Sursele protestelor sociale pot fi gasite pe coridoarele puterii', avertiza Pavlovski.

Scenarii apocaliptice

Speculatiile au inconjurat relatia dintre presedinte si premier, din momentul in care Putin s-a dat la o parte, pentru a-i face loc lui Medvedv anul trecut, miscare pe care Putin a facut-o, dupa cum sustine opinia larg impartasita, pentru a-i permite un al treilea mandat prezidential, dat fiind ca legea fundamentala nu ii permitea obtinerea a trei mandate succesive.

Alti observatori sustin ca scenariile apocaliptice sunt folosite de Kremlin pentru a uni o clasa politica din ce mai divizata.

Pentru Evgheni Gontmaher, analist la un think-tank ce il consiliaza pe presedintele Medvedev, avertismentele lui Pavlovski sunt de fapt 'o incercare de a consolida elita'.

Criza economica din Rusia, impulsionata de criza globala a creditelor si de caderea pretului la petrol, principalul sau produs de export, a creat o dizlocare nemaintalnita din 1998.

Factiuni guvernamentale versus grupuri de afaceri

Peste 6 milioane de rusi se afla in somaj, rubla si-a pierdut o treime din valoare in ultima jumatate de an iar o scadere de 2,2 procente in PIB-un de anul acesta pare optimista. Criza, noteaza FT, a creat o puternica competitie intre factiunile guvernamentale si grupurile de afaceri in privinta politicii economice.

Liberalii, condusi de ministrul de finante Aleksei Kudrin, se opun conservatorilor, care doresc ca Rusia sa impuna controlul monedei. Timp de mai multe saptamani, Kudrin a dat impresia ca se afla intr-o pozitie precara, insa la sfarsitul lunii trecute Putin i-a venit in ajutor, eliminand ideea unei reintoaceri la controale.

Multi analisti politici sustin ca divizarile din cadrul cabinetului vor exercita o presiune suplimentara asupra relatiei dintre Putin si Medvedv, in conditiile in care fiecare incearca sa evite responsabilitatea pentru criza si este impins in mai multe directii deodata de catre factiuni aflate in competitie.

Desi premierul si presedintele sunt prieteni apropiati, care si-au inceput cariera politica impreuna la Sankt Petersburg, cei care prevad probleme in aceasta relatie atrag atentia asupra recentelor comentarii critice facute de Medvedv asupra felului in care guvernul gestioneaza economia.

Luna trecuta, aminteste FT, au existat speculatii ca Medvedv va deveni liderul partidului Rusia Justa, un partid care se bucura de aprobarea Kremlinului, dar concureaza la alegeri cu Rusia Unita a lui Vladimir Putin.

Pe de alta parte, liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov, presedintele camerei superioare a parlamentului de la Moscova, neaga ca Medvedev urmeaza sa preia conducerea partidului, adaugand insa ca oferta este deschisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Rusia, #criza economica, #Putin Medvedev, #Putin presedinte , #criza
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Kondiakov will be back ?