The Times: Germania, nu Grecia, ar trebui sa iasa din zona euro, pentru a va salva

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:17
5105 citiri
The Times: Germania, nu Grecia, ar trebui sa iasa din zona euro, pentru a va salva
Foto: Arhiva

Criza din zona euro nu a fost provocata de Grecia, Spania, Italia sau Franta, ci de Germania, considera ziaristii de la cotidianul britanic The Times.

"Problema fundamentala nu o reprezinta eficienta economiei Germaniei, ci comportamentul politicienilor si al bancherilor din aceasta tara", se arata intr-un articol publicat de The Times.

Germania nu doar ca s-a opus constant implementarii unor masuri care ar fi tinut criza din zona euro sub control, cum ar fi garantiile comune pentru obligatiunile guvernamentale si interventia masiva din partea Bancii Centrale Europene, ci a fost responsabila pentru aproape toate deciziile neadecvate pe care le-au luat liderii din zona euro, conform publicatiei citate.

Printre acestea se numara decizia BCE de a majora, anul trecut, dobanda de referinta, masurile exagerate de austeritate si fortarea bancilor sa suporte pierderi pentru imprumuturile acordate Greciei, fapt ce va duce statul elen intr-un colaps financiar.

Vina Germaniei pentru aceata criza a fost reliefata, in ultimul timp, de numerosi specialisti, precum cei de la Standard & Poor's.

Acestia considera ca "o reforma bazata doar pe austeritate fiscala poate sa dauneze extrem de mult", iar pactul fiscal "este axat numai pe recunoasterea partiala a sursei crizei" si ca "nu va furniza suficiente resurse sau flexibilitatea operationala pentru stabilizarea zonei euro".

In plus, premierul italian, Mario Monti, a precizat ca Germania va avea parte de o riposta puternica din partea celorlalte state din zona euro, daca vor continua politica de negare a masurilor care pot diminua presiunile financiare din bloc.

Conform publicatiei citate, cel mai vehement acuzator al Germaniei este premierul britanic, David Cameron, care a afirmat ca "criza economica este o problema a deficitelor comerciale, nu doar a deficitelor bugetare", facan aluzie la economia Germaniei, bazata mai mult pe exporturi.

Jurnalistii de la The Times considera ca exista trei factori prin care se poate consolida economia zonei euro, impunerea unei discipline bugetare, asumarea colectiva pentru datoria guvernamentala si sprijinul mai mare pe care ar trebui sa-l dea BCE.

Adevarata problema este aceea ca Germania se concentreaza doar pe prima solutie, fortand astfel guvernele sa impuna masuri de austertiate draconice.

Franta, Italia, Spania si partenerii lor din zona euro au capacitatea de a se salva si sa scape, in acelasi timp, de hegemonia economica a Germaniei. Insa intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este daca aceste state vor avea increderea necesara si intelegerea din punct de vedere economic ca sa se uneasca impotriva Germaniei.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza zona euro, #solutii cruza, #criza Europa, #Germania criza zona euro , #criza