Tot mai multi portughezi cer falimentul personal

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 21:12
2102 citiri
Tot mai multi portughezi cer falimentul personal
Foto: Arhiva

Falimentele personale in Portugalia le-au depasit numeric pentru prima data pe cele ale companiilor, reprezentand 55% din totalul falimentelor inregistrate anul trecut.

Nuno Pinto, 40 de ani, nu are niciun venit, supravietuieste doar cu ajutorul parintilor lui si trebuie sa ramburseze un credit pe care l-a luat inainte ca Portugalia sa fie cuprinsa de criza financiara.

"Sunt in datorii pana la gat. Sper sa obtin ceea ce cred ca e ultima mea sansa - falimentul personal", a povestit Pinto pentru Associated Press, preluat de CNBC.

Obtinerea insolventei prin intermediul instantei ii va permite sa renegocieze un plan de rambursare special cu creditorii sai.

Cazuri precum cel al lui Pinto nu sunt greu de gasit in aceste zile in Portugalia, tara in care cei 10,6 milioane de locuitori se confrunta cu cele mai grave dificultati financiare din istoria recenta.

Economia portugheza a fost zdrobita de criza datoriilor din Europa, Portugalia beneficiind, dupa Grecia si Irlanda, de un pachet de asistenta financiara in valoare de 78 de miliarde de euro pentru a evita falimentul national.

Masurile de austeritate impuse de creditorii internationali au impins tara intr-un declin accentuat. Potrugalia trece prin al doilea an consecutiv de recesiune, iar rata somajului a urcat la 14,8%, indicand posibilitatea unei noi interventii financiare de urgenta.

Peste 670.000 de portughezi au intrat in incapacitate de plata a creditelor in 2011, in crestere cu 5% fata de anul precedent. Incapacitatea de plata in cazul creditelor de consum s-au ridicat la 1,53 de miliarde de euro in ianuarie, in crestere cu 14% de la imprumutul de la FMI si UE din luna mai a anul trecut. Acesta reprezinta cel mai ridicat nivel al datoriei private neplatite din ultimii 15 ani.

Datoria totala, a statului, a companiilor si a persoanelor fizice, a urcat anul trecut la nivelul record de 418% din PIB.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#faliment personal criza Portugalia, #faliment personal, #plata credit, #austeritate Portugalia , #criza