UE a aprobat un mecanism pentru rezolvarea crizei din tarile cu probleme

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 18:05
1075 citiri
UE a aprobat un mecanism pentru rezolvarea crizei din tarile cu probleme

Dupa sapte luni de la debutul crizei din Grecia, Uniunea Europeana a prezentat duminica un pachet amplu de masuri menit sa opreasca raspandirea unei alte crize, cea din Irlanda, catre restul zonei euro.

Dupa sase ore de reuniune la Bruxelles, ministrii de Finante din Uniunea Europeana au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate.

Mecanismul va intra in vigoare din 2013 si va inlocui actualul Pact European de Stabilitate Financiara, din care s-a inspirat foarte mult. Ministrii au anunat si ca bugetul actual de 750 miliarde de euro va fi majorat, fara a preciza insa cu cat, scrie Le Point, citand Reuters.

Contributia sectorului privat va fi stabilita in mod clar, in conformitate cu principiile din cadrul Fondului Monetar International, iar creditorii privati vor fi solicitati daca este cazul, adica in situatiile unei crize de lichiditate sau o criza de solvabilitate.

Oficialii europeni au salutat aceast mecanism, inclusiv presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a avertizat inca de la mijlocul lunii octombrie despre un eventual pericol.

Ajutor pentru Irlanda

Asa cum a fost era anticipat, ministrii au convenit si asupra unui plan menit sa ajute Irlanda cu 85 de miliarde de euro, timp de zece ani.

Din aceasta, 35 miliarde de euro vor merge catre sectorul bancar, din care 10 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru injectarea imediata de capital si 25 de miliarde vor fi pastrate intr-un fond de rezerva.

Irlandei i s-a majorat, totodata, cu un an, pana in 2015, termenul in care trebuie sa aduca deficitul la limita tolerata de UE, de 3% din Produsul Intern Brut.

O alta decizie a vizat Portugalia, tara ce va discuta cu Comisia privind punerea in aplicare a unui plan de reforme structurale. Grecia va beneficia si ea de o perioada extinsa de a-si rambursa imprumuturile, care i-au fost acordate in luna mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#ajutor tari probleme, #mecanism UE, #Mecanismul European de Stabilitate , #criza