Ungaria, in agonie: Forintul s-a prabusit, iar vanzarea de obligatiuni a fost amanata

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 19:39
4844 citiri
Ungaria, in agonie: Forintul s-a prabusit, iar vanzarea de obligatiuni a fost amanata
Foto: Arhiva

Ungaria se confrunta cu noi probleme, in conditiile in care moneda locala, forintul, a atins minimul istoric, iar vanzarea de obligatiuni, programata pentru miercuri, a fost amanata.

Moneda Ungariei s-a depreciat pana la un nou nivel record de 319,4 foriti in raport cu euro. Recordul precedent a fost inregistrat in data de 14 noiembrie, cand cursul a fost de 317,92 forinti/euro, scrie Financial Times.

In plus, vanzarea obligatiunilor Ungariei a fost amanata, miercuri, fapt ce a pus o si mai mare presiune pe aceasta moneda.

Economistul-sef al Guvernului maghiar, Gyula Pleschinger, a mentionat ca "nu este o tragedie" daca tara sa nu va reusi sa semneze un nou acord cu Fondul Monetar International pentru a obtine un imprumut.

In luna decembrie a anului trecut, o delegatie a acestor institutii internationale a plecat mai devreme de la Budapesta, deoarece nu s-a inteles cu Executivul maghiar in privinta schimbarii unor politici ale Bancii centrale ungare. Conform specialistilor, decizia ameninta independenta acesteia.

Dobanda la obligatiunile Ungariei a crescut extrem de mult in utlima perioada, aceasta ajungand, miercuri, la un nivel apropiat de 10%, cel mai mare din regiune, fapt ce a determinat anularea vanzarii de active.

Ungaria trebuie sa restituie o suma de 15 miliarde de euro in acest an, iar economistii maghiari se tem ca acest lucru se va face prin adoptarea unei decizii riscante, si anume cresterea rezervelor in valute. Momentan, acestea valoreaza 33,6 miliarde de euro.

Analistul Peter Kreko considera ca premierul maghiar, Viktor Orban, comite o "sinucidere politica" prin atitudinea sa ostila fata de FMI, desi politicianul stie ca tara sa nu poate rezista fara imprumutul de 15 miliarde de euro, conform The Guardian.

In schimb, politicianul Janoz Lazar, considera ca Ungaria va reusi sa-si repare relatiile cu FMI.

"Cred ca vom ajunge, in cele din urma, la un acord. Doar ca, intre timp, ne vom mai lovi de unele blocaje", a declarat acesta.

Situatia Ungariei se inrautateste pe zi ce trece, iar oamenii au inceput deja sa protesteze impotriva politicilor impuse de Orban.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#criza Ungaria, #obligatiuni Ungaria, #Viktor Orban, #proteste Ungaria, #forint minim istoric , #criza