Ungaria introduce taxa de criza si se pregateste de cota unica

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 07:38
1548 citiri
Ungaria introduce taxa de criza si se pregateste de cota unica

Coalitia premierului maghiar Viktor Orban se pregateste sa adopte masuri radicale in domeniul fiscal. Acestea sunt indrepatate catre reducerea deficitelor din economie si sustinerea unui nivel de crestere economica de 4-6% anual, fara a lua masuri nepopulare pentru populatie.

Mai mult, pentru anul viitor se pregateste introducerea cotei unice de 16%.

Confruntata cu un deficit bugetar situat in afara limitei de toleranta a Uniunii Europene, Ungaria incearca o redistribuire a sarcinii fiscale prin impozitarea sectoarelor performante ale economiei maghiare, conform informatiilor publicate de The Wall Street Journal.

Guvernul maghiar propune impozitarea companiilor din sectorul de retail in functie de marimea cifrei de afaceri, cu impozite de pana la 6,5% din cifra de afaceri, in vreme ce companiile din sectorul energetic vor fi impozitate numai cu 1,5%.

Planurile Guvernului de la Budapesta vizeaza si impozitarea suplimentara a sectorului financiar si de telecomunicatii.

Cetatenii de rand sunt afectati de noile propuneri, intrucat se intentioneaza inghetarea contributiilor la sistemul privat de pensii din Ungaria, creat inca din 1999. Contributiile asiguratilor vor fi directionate catre fondul public de pensii, perceput ca sigur de catre premierul maghiar.

Implementarea acestor masuri este conditionata de obtinerea sprijinului politic in Parlament. Actualul partid de guvernamant din Ungaria se bazeaza pe partidele nationaliste ostile investitorilor straini.

Ca si la noi, constitutionalitatea unora dintre masurile propuse este foarte probabil sa fie supusa dezbaterii politice si nu numai.

Investitorii straini privesc cu scepticism eficacitatea unor astfel de masuri, mai degraba indreptate catre limitarea cresterii sectoarelor care functioneaza bine chiar si in conditii de criza.

Stabilitatea monedei nationale nu va fi intarita de noile masuri, percepute negativ de catre investitorii prezenti pe pietele din Ungaria.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ungaria taxa criza, #Ungaria cota unica, #viktor orban masuri criza , #criza