China avertizeaza SUA cu privire la datoria publica - Presa internationala

Joi, 09 Iunie 2011, ora 13:25
3800 citiri
China avertizeaza SUA cu privire la datoria publica - Presa internationala

Oficialii chinezi considera ca varianta discutata de politicienii americani a unui faliment tehnic al SUA este dezastruoasa pentru economia globala; Europa se confrunta cu una dintre cele mai dure secete din ultimul secol, ceea ce poate creste pretul alimentelor iar in SUA energia solara atinge nivelul de competitivitate fata de energiile standard - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.

Politicienii americani "se joaca cu focul" prin faptul ca iau in calcul chiar si pozibilitatea unui faliment al datoriei publice americane ca metoda de a reduce cheltuielile guvernamentale, considera un consilier din cadrul bancii centrale chineze, cel mai mare creditor extern al SUA.

Varianta unui faliment tehnic - ceea ce inseamna, de fapt, amanarea platii dobanzilor pentru creditorii guvernului american - a inceput sa primeasca sustinere masiva din partea unui numar in crestere de Republicani care considera aceasta metoda varianta optima de reducere a cheltuielilor, informeaza Reuters.

Insa orice forma de faliment a SUA ar putea destabiliza economia globala si ar putea tensiona si mai tare relatiile ditnre Statele Unite si creditorii chinezi, relatii care sunt in prezent destul de tensionate, avertizeaza oficialii si investitorii privati.

Oficialii chinezi considera ca un faliment ar avea un efect dezastruos asupra dolarului american, ceea ce determina Beijingul sa descurajeze aceasta politica a SUA.

China este cel mai mare creditor extern al SUA, detinand peste 1 trilion de dolari din datoria americana emisa de catre Trezorerie; ca urmare opiniile oficiale chienze au o greutate destul de mare la Washington.

Europa, afectata de o puternica seceta

Europa se gaseste in pragul unei noi divizari intre nord si sud, de data aceasta insa nu la nivel economic ci la nivel agricol. Si aceasta pentru ca nordul Europei este puternic afectat de seceta.

In Franta, lunile dintre martie si mai au fost cele mai fierbinti inregistrate in ultimul secol, in vreme ce in Marea Britanie au fost pe locul doi, cele mai fierbinti, din 1910 pana in prezent, informeaza Financial Times.

Intre ianuarie si aprilie au fost inregistrate deficite severe de ploaie in Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Ungaria si Austria, conform datelor Comisiei Europene.

Franta, cel mai mare exportator european, este profund ingrijorata de situatia celor 507.000 de ferme functionale. Bancile au primit solicitari sa plateasca ajutoarele pentru fermieri cu doua luni mai devreme, in vreme ce unele dintre zone primesc ajutoare de urgenta pentru hrana animalelor.

Pe de alta parte, electricitatea generata de catre hidrocentrale a scazut cu 30 e procente din cauza nivelului scazut al apelor, ca urmare a secetei prelungite.

Energia solara atinge pragul competitivitatii, in SUA

Energia solara sin SUA va putea intra in competitie cu energiile generate in mod standard in urmatorii trei ani, in conditiile in care costurile acesteia au scazut suficient de mult pentru a atinge un nivel competitiv.

Costurile energiei solare au scazut cu aproximativ 60 de procente in ultimii 5 ani, datorita avansului tehnologic, eficientei la nivelul productiei si reducerea marjei de profit, fapt determinat de cresterea competitiei intre furnizori, informeaza Financial Times.

Energia solara nu este in orice conditii competitiva fata de tipurile standard de energie. Totusi, exista regiuni in care costul energiei solare se apropie foarte mult de cel al energiei standard, ceea ce da noi sperante industriei si sustinatorilor energiei alternative.

In prezent, analistii considera ca trendul acestui tip de energie este unul ascendent, desi nu este nicium o zona sigura de afaceri intrucat reusita depinde de multi factori externi, intregul sistem nefiind inca standardizat.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#criza SUA, #datorie publica SUA, #seceta Europa, #energie alternativa, #energie solara , #datorii