Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:56
5648 citiri
Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE
Foto: Arhiva

Desi in crestere, intre statele membre ale UE din regiune, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia).

Polonia a angajat o datorie externa de peste 2,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre.

Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 de miliarde de euro, in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut. Pentru anul 2012, prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 de miliarde de euro.

Peste jumatate din datoria externa totala este angajata de sectorul privat. In luna noiembrie 2011, valoarea sa a atins 56,2 miliarde de euro, adica 58% din datoria externa totala. Datoria externa privata a cunoscut o usoara diminuare la sfarsitul anului 2009, insa, de atunci, a revenit pe un trend ascendent. Totusi, ritmul de crestere ramane inferior celui inregistrat inainte de anul 2008. Datoria privata este suportata strict de cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului bancar).

Datoria externa publica totala se ridica la 22,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie anul trecut, adica 23% din datoria externa totala. Volumul sau s-a dublat in anul 2011 fata de valoarea de acum patru ani. Valoarea insumeaza datoria publica directa, datoria public garantata pe termen mediu si lung si datoria publica externa pe termen scurt.

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor au crescut constant, ajungand la 8,4 miliarde euro in luna noiembrie, adica 8,7% din datoria externa totala.

Imprumuturile angajate de la FMI, care intra in rezerva BNR, sunt parte componenta a datoriei externe totale. Valoarea acestora se ridica la 10,05 miliarde de euro, in luna noiembrie a anului trecut, fata de 5,7 miliarde de euro, in anul 2009.

Serviciul datoriei externe, adica platile de efectuat in anul 2011 pentru achitarea ratelor scadente, a dobanzilor si a altor cheltuieli aferente imprumuturilor externe, s-au ridicat la 34,9 miliarde de euro, in noiembrie 2011. Serviciul datoriei externe a atins maximul de 49 de miliarde de euro, in anul 2009, dupa care s-a inscris pe un trend descendent. Valoarea actuala este cu aproape o treime mai mica decat in urma cu doi ani.

Rezervele internationale ale Romaniei, reprezentand atat valute, cat si aur, au fost de 36,02 miliarde de euro, la sfarsitul lunii noiembrie 2011, capabile sa acopere serviciul datoriei externe. Volumul rezervelor internationale ale Romaniei acoperea 7,4 luni de importuri de bunuri si servicii, la sfarsitul aceleiasi luni. Ultimele informatii ale BNR indica o crestere a volumului rezervelor internationale cu 1,23 de miliarde de euro, astfel ca, la sfarsitul anului 2011, valoarea lor se situa la 37,25 de miliarde de euro.

Romania se mentine intre tarile fruntase ale UE in privinta datoriei publice si a cresterii PIB. In anul 2011, datoria publica a atins 34% din PIB, ceea ce ne pozitioneaza pe locul 4 intre tarile UE cu cele mai mici datorii publice, potrivit Comisiei Europene. Avem a 10-a cea mai mare crestere economica din UE pe anul 2011, de 2,5%, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza si a ultimelor informatii ale Comisiei Europene.

Andreea Paul Vass, consilier prim-ministru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#datorii Romania, #datorii cap locuitor, #datorii UE , #datorii