Cum scapa Guvernul de arierate: Da bani de la buget si baga in insolventa trei companii

Marti, 25 Februarie 2014, ora 21:03
2386 citiri
Cum scapa Guvernul de arierate: Da bani de la buget si baga in insolventa trei companii

Guvernul are in plan sa platesca de la bugetul de stat datoriile companiilor feroviare de stat si cele ale CNADNR, iar unele companii vor fi bagate in insolventa, se arata in proiectul scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International, care urmeaza sa fie adoptat de Guvern.

La cea mai recenta vizita in Bucuresti, FMI a criticat faptul ca tara noastra a ratat tinta legata de arieratele unor companii de stat.

Sefa misiunii FMI ne spune unde are Romania probleme

"Din cele cinci tinte orientative, patru au fost respectate. A fost ratata tinta privind arieratele pentru intreprinderile de stat. Este foarte dezamagitor ca realizarea tintelor s-a impotmolit", a spus atunci sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

In consecinta, pentru ca scrisoarea de intentie sa intre in Board, Guvernul s-a gandit sa reduca datoriile pentru ca acestea sa ajunga la nivelul promis pentru luna martie.

Astfel, Executivul are de gand sa anunte FMI ca a emis o ordonanta de urgenta pentru plata partiala de la buget a arieratelor companiilor feroviare catre furnizorii de electricitate si ca pregateste achitarea totala a creantelor pentru CNADNR, informeaza Mediafax.

Mai mult, Guvernul a anuntat ca trei companii, Interventii Feroviare, Compania Romana de Aviatie Romavia si Servicii Energetice Oltenia filiala Electrica, vor intra in proceduri de insolventa sau lichidare.

Potrivit sursei citate, "Executivul isi mai asuma includerea in tinta de deficit pentru primul trimestru a unui imprumut din Trezorerie pentru CFR Calatori, tot pentru reducerea arieratelor. Acest imprumut urmeaza sa fie inregistrat drept cheltuiala bugetara, la prima rectificare a bugetului pe acest an".

Pe de alta parte, institutiile vizate vor trimite catre Ministerul Finantelor planurile pentru reducerea in continuare a arieratelor, pana la finele lunii decembrie si vor comunica periodic starea acestora, iar MF va redacta un raport centralizator care va fi prezentat FMI pana la finele lunii aprilie 2014.

La finalul lui 2013, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca arieratele acumulate de CFR Calatorisi de CFR Infrastructura insumeaza 560 milioane lei doar pentru energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Guvern plata datorii companii stat, #Guvern plata arierate companii stat, #Guvern plata datorii, #Guvern plata arierate , #datorii