Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu se teme Putin de datoria de peste 100 de miliarde de dolari

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 13:08
5506 citiri
De ce nu se teme Putin de datoria de peste 100 de miliarde de dolari
Foto: Wall Street Journal

Companiile rusesti, care vor avea de platit datorii de 115 miliarde de dolari in urmatoarele 12 luni, vor dispune de fondurile necesare chiar daca piata obligatiunilor va fi blocata din cauza crizei din Ucraina, potrivit agentiilor de rating Moody's si Fitch.

Astfel, in urmatoarele 18 luni, acestea vor avea lichiditati si profituri in valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, conform unei analize realizate de Moody's la nivelul a 47 de companii din Rusia, noteaza Bloomberg.

De asemenea, aproape 55 de companii examinate de Fitch sunt "bine plasate" pentru a face fata inchiderii pietelor financiare pentru restul anului.

Bancile dispun de mai mult de 20 de miliarde de dolari pentru creditare, dupa ce clientii si-au convertit economiile din ruble in valuta, in contextul tensiunilor legate de situatia din Ucraina, potrivit ZAO Raiffeisenbank.

"Nivelul lichiditatilor detinute de bancile rusesti, liniile de credit din partea bancilor si fluxurile de capital care vor veni sunt suficiente pentru ca acestea sa isi onoreze obligatiile financiare", a explicat Denis Perevezentsev, analist la Moody's.

De cand presedintele rus Vladimir Putin a semnat anexarea Crimeii, iar tensiunile s-au intensificat in estul Ucrainei, companiile rusesti nu au mai realizat nicio emisiune de obligatiuni.

Rubla s-a depreciat in acest an cu 7,9% in raport cu dolarul american, cel mai abrupt declin dupa moneda argentiniana dintre 24 de piete emergente.

De asemenea, ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a declarat recent ca este putin probabil ca produsul intern brut al Rusiei sa creasca in acest an, in timp ce banca centrala a tarii a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca Rusia ar urma sa aiba o crestere economica mai mica de 1% in 2014.

Din rau in mai rau pentru Rusia: Zero crestere in acest an, cel mai probabil

Rusia a avut anul trecut o crestere economica de 1,3%.

Moscova, amenintata cu noi sanctiuni

Cel putin trei persoane au fost ucise in apropiere de orasul Sloviansk din estul Ucrainei, a anuntat luni ministrul ucrainean de Interne. Ministrul rus de Externe a acuzat un grup ucrainean nationalist, Sectorul de Dreapta, pentru acest atac, care a negat insa orice implicare.

Criza din Ucraina: Cel putin doua persoane ucise la Slaviansk. Kievul a cerut pace de Paste - Update

Incidentul accentueaza scepticismul cu privire la implicarea Rusiei in solutionarea crizei din Ucraina, in conformitate cu Acordul de la Geneva, semnat de Moscova cu Ucraina, SUA si Uniunea Europeana.

SUA si aliatii sai europeni au amenintat Rusia cu noi sanctiuni daca nu va respecta partea care ii revine din acord.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#datorii companii Rusia, #economie Rusia, #sanctiuni Rusia Ucraina , #datorii