Grecia americanilor: Statul care a intrat in incapacitate de plata si ameninta ca urmeaza "o spirala a mortii"

Marti, 04 August 2015, ora 10:20
5537 citiri
Grecia americanilor: Statul care a intrat in incapacitate de plata si ameninta ca urmeaza "o spirala a mortii"
Foto: Hepta.ro

Puerto Rico, un stat insular asociat Statelor Unite, a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat achitarea integrala a unei datorii.

Din suma de 58 de milioane de dolari, banca de dezvoltare din San Juan a reusit sa dea doar 628.000 de dolari, pana la 1 august, cand a expirat termenul limita.

Potrivit CNBC, agentia de rating Moody's sustine ca acest lucru echivaleaza cu intrarea in incapacitate de plata.

Iar Puerto Rico trebuie sa se pregateasca pentru niste lucruri mai putin placute.

Statul care este intr-o situatie mai grava decat Grecia - plata datoriei, amanata cativa ani?

In primul rand, urmeaza sa fie pus la punct un plan de restructurare a datoriei, care va fi prezentat creditorilor si - fara indoiala - el va cuprinde masuri de austeritate precum taierea costurilor si cresterea taxelor, arata Business Insider.

In iunie, guvernatorul Alejandro Garcia Padilla a spus ca datoria statului a devenit prea mare si nu mai e sustenabila. Dupa ani de zile de crestere economica anemica si dupa un exod masiv al creierelor, regiunea are in prezent o rata a somajului de 12%, in timp ce salariile stagneaza.

"Facem tot ce e posibil sa nu intram in incapacitate de plata", a spus atunci Padilla, care a adaugat ca "trebuie sa facem economia sa creasca, altfel vom intra intr-o spirala a mortii".

O parte a problemei este ca, potrivit Constitutiei, Puerto Rico nu isi poate declara falimentul, deci singura solutie e sa gaseasca o solutie cu creditorii. Cel mai probabil, Congresul american va infiinta o comisie speciala pentru a supraveghea bugetul insulei.

Si Grecia a intrat in incapacitate de plata

Puerto Rico nu este un caz singular. Tot in aceasta vara, Grecia a ratat plata unei transe catre Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 1,6 miliarde de euro, scadenta pe 1 iunie.

Acordul cu Grecia, din nou intr-un punct mort? Financial Times: FMI nu participa la salvarea elenilor

Suma a fost ulterior achitata, insa institutia a precizat ca nu se va implica in prima etapa a negocierilor pentru al treilea program de salvare si a insistat asupra faptului ca datoria statului elen trebuie restructurata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Puerto Rico default, #Puerto Rico incapacitate plata, #Puerto Rico faliment , #datorii