Indatorarea, singura sansa pentru Romania?

Marti, 28 Februarie 2012, ora 13:49
2835 citiri
Indatorarea, singura sansa pentru Romania?
Foto: Ziare.com

Romania a reusit, luni, sa se imprumute la cel mai mic randament din istorie de pe piata locala, lichiditatile obtinute urmand sa fie utilizate pentru a finanta deficitul bugetar. Insa aceasta operatiune nu face altceva decat sa ne ingroape si mai tare in datorii, considera analistii.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la 6 luni in valoare de 500 milioane de lei, la cea mai mica dobanda medie de pana acum, de 5,22%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Aceste lichiditati vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si rambursarea datoriei publice.

Analistul Ilie Serbanescu considera ca, desi operatiunea realizata de MFP a fost una necesara, niciun imprumut nu este bun pentru tara noastra.

"Daca aceasta necesitate acopera ceva bun sau rau, depinde de ce ai facut pana acum. Din pacate, Romania are nevoie sa se imprumute exclusiv ca sa plateasca datoriile vechi, ea nu se alege cu absolut nimic. Ca a obtinut un randament mai mic sau mai mare, acest lucru este ceva complet subsidiar", a precizat Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Romania ar putea fi nevoita sa isi finanteze deficitul exclusiv prin atrageri de titluri de stat, deoarece exista posibilitatea ca sa nu putem atrage fonduri europene in valoare de 6 miliarde de euro in acest an si sa nu putem obtine 2 miliarde de euro in 2 luni din lupta impotriva evaziunii fiscale.

In aceste condtiii, statul va fi nevoit sa continue sa se imprumute.

"Trebuie luat in calcul ca Romania va adera pana la urma la tratatul de guvernanta fiscala, deci va trebui sa se apropie de deficitul prevazut acolo. Astfel, calea principala va ramane indatorarea", a opinat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

De asemenea, randamentele obtinute la vanzarea de obligatiuni tin de un complex de factori, cum ar fi mersul pietei in general, de climatul economic sau de situatia alegerilor electorale, care ar putea duce la obtinerea mai dificila a creditelor.

"Nu putem prefigura o situatie prea optimista. Anul 2012 va fi unul dificil", a afirmat Cosea.

In schimb, analistul Constantin Rudnitchi considera ca aceasta veste este una buna.

"Dobanda e foarte mica, in urma cu un an de zile, Finantele aveau un soi de razboi psihologic cu bancile locale, deoarece nu voiau sa urce dobanda mai sus de 7%. Randamentul de 5,22% a fost obtinut pe fondul reducerii dobanzii de politica monetara de catre BNR si datorita faptului ca bancile au inca suficienta lichiditate", a precizat Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Mai are alternative Ministerul de Finante?

Pentru Romania este greu sa-si finanteze deficitul prin alte mijloace, deoarece investitiile straine sunt limitate, investitorii sunt si ei in dificultate, din cauza crizei din zona euro. In plus, economia romaneasca nu prezinta prea multa atractivitate pentru piete.

"Desi cea mai corecta alternativa ar fi cresterea economica, acest lucru nu se va intampla in 2012, pentru ca tara noastra da semne ca va intra in recesiune", a explicat Rudnitchi.

Astfel, o solutie ar fi finantarea de pe pietele externe, cum ar fi cea americana, sau cea europeana.

Accesarea banilor de la FMI din acordul de tip stand-by reprezinta ultima alternativa pentru Romania, in conditiile in care situatia financiara a tarii noastre se va inrautati semnificativ.

Insa, in acest moment, acest lucru este putin probabil.

"Nu vom ajunge sa accesam acum banii de la FMI, deoarece ma bazez pe faptul ca am inregistrat, in ianuarie, un excedent bugetar. In plus, cred ca se mai pot rectifica niste cheltuieli bugetare pe parcursul anului. Accesarea banilor de la FMI ne va afecta imaginea. Desigur, daca ne vom confrunta cu dificultati mari de finantare am putea face acest lucru, pentru ca e clar ca banii de la FMI sunt cei mai ieftini", a adugat Rudnitchi.

Si analistul Mircea Cosea considera ca nu trebuie sa accesam banii de la Fond in urmatoarea perioada, mai ales daca se vor obtine performante in agricultura.

"De asemenea, e foarte posibil ca, foarte curand, Guvernul sa anunte ca va mari salarii si pensiile, crestere care va fi finantata din banii de la FMI, deoarece economia nu o permite. Insa, sper ca acest Executiv sa fie mai obiectiv si sa nu faca acest lucru, deoarece ar insemna o datorie si mai mare, care va trebui restituita si ea", a conchis Cosea.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#datorii Romania, #datorii Romania FMI, #vanzare obligatiuni, #evaziune fiscala Romania, #romania fmi, #deficit bugetar romania , #datorii