Ioan Micula: Finantele nu ne-au achitat inca datoria, e o minciuna sfruntata

Luni, 28 Martie 2016, ora 07:44
2570 citiri
Ioan Micula: Finantele nu ne-au achitat inca datoria, e o minciuna sfruntata
Foto: Facebook/Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finantelor nu a achitat fratilor Micula, proprietarii European Food, despagubirile de 84 milioane euro plus penalitati, stabilite de curtea de arbitraj de la Washington, a declarat omul de afaceri Ioan Micula.

Acesta a precizat pentru News.ro ca plata invocata de minister este o "minciuna sfruntata", pentru ca banii au fost plasati intr-un cont deschis la Trezorerie si apoi retrasi.

Ioan Micula: Statul roman a pierdut definitiv. Trebuie sa ne dea peste 200 de milioane de euro

Statul roman a pierdut, la finele lunii februarie, si procesul prin care a cerut anularea sentintei din decembrie 2013 de la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala (ICSID), prin care fratii Viorel si Ioan Micula au primit castig de cauza intr-un proces deschis in 2005.

Fratii Ioan si Viorel Micula, care au si cetatenie suedeza, au sustinut la momentul deschiderii procesului ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

Ei au castigat procesul in decembrie 2013 la ICSID, care a dispus despagubiri de circa 376 milioane lei (84 milioane de euro la cursul actual), plus penalitati. Oamenii de afaceri apreciaza ca suma se ridica la peste 200 de milioane de euro in prezent, acumulandu-se dobanzi si penalitati foarte mari.

Reactia statului roman dupa ce fratii Micula au castigat procesul de la Washington

Finantele au anuntat, dupa decizia curtii de arbitraj de la Washington de pe 26 februarie, ca s-a platit datoria catre fratii Micula inainte de decizia curtii, prin mecanismul de plata reglementat de Consiliul Concurentei, insa Comisia Europeana obliga autoritatile romane sa recupereze 380 milioane de lei de la cei doi si un grup de firme pe care le controleaza.

"Ministerul de Finante a sustinut ca a pus banii intr-un cont al Trezoreriei, pe care dupa aceea i-a luat inapoi si ei considera ca au facut plata. La asta se refera ei cand au spus ca au platit. De fapt, e o minciuna sfruntata, cum poti sa faci asa ceva? E ca si cum eu am sa dau ceva cuiva, pun intr-un cont la care persoana respectiva nu are acces, pun banii azi si-i retrag maine.

Ne-au anuntat si pe noi la un moment dat cand au facut tranzactia, dar nu se poate sa pui banii intr-un cont care nu-i al tau si dupa aia sa zici ca ai platit. Si apoi au venit ca au zis de la Uniunea Europeana sa ia banii inapoi si i-au luat, dar cand zice ICSID-ul ca trebuie sa platesti, te faci ca ploua", a explicat Ioan Micula.

El precizase si dupa anuntul Finantelor privind plata ca statul a facut o compensare a unor datorii la buget, insa fara acordul lui si al fratelui sau, Viorel Micula, procedura care a si fost anulata.

"Instantele de judecata au anulat acea compensare pe care Finantele au facut-o. Noua nu ne convine sa compenseze ei ceea ce nu trebuie sa compenseze. Datoria pe care trebuie sa ne-o dea ei noua este de trei ori mai mare decat acea datorie compensata", mai spune Micula.

Decizia de la Washington e peste hotararea Comisiei Europene

Omul de afaceri a subliniat ca obligatia de plata dispusa de ICSID primeaza fata de hotararea Comisiei Europene, care a considerat compensarea ca ajutor de stat.

"Practic, ei nu au platit (Finantele - n.red.), noi i-am dat in judecata si ne judecam pe executari. Iar in ultimul timp, instanta de judecata a considerat ca noi nu avem sa le platim nimic, au anulat toate pretentiile lor pe anumite firme, ca nu poti sa inventezi datorii care nu exista.

Comisia Europeana este un organ executiv, nu este o instanta de judecata. Statul roman si-a finalizat toate posibilitatile de a ataca acea decizie prin anulare pe care au facut-o la Washington si, daca au pierdut-o, ei nu mai au alta cale de atac", a mentionat coproprietarul European Food.

Micula a adaugat ca, in conditiile in care nu exista cale de comunicare cu ministerul, iar statul nu vrea sa plateasca de bunavoie, cei doi oameni de afaceri au dat mana libera avocatilor care-i reprezinta sa continue executarea sumelor pe teritoriul altor state membre ICSID unde statul roman are active sau incaseaza fonduri.

Numarul statelor contractante si semnatare ICSID ajunge la 160 in prezent.

Au pus poprire pe conturile ROMATSA

In septembrie 2015, ROMATSA a fost notificata de catre EUROCONTROL cu privire la existenta unui act de executare silita transmis de catre un executor judecatoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, in urma prestarii de servicii de trafic aerian, cauzata de procesul dintre fratii Micula si statul roman.

Fratii Micula, poprire pe conturile ROMATSA: Au de recuperat zeci de milioane de euro

ROMATSA a ajuns in imposibilitatea de a incasa banii de la EUROCONTROL pentru serviciile de navigatie aeriana furnizate, dupa ce oamenii de afaceri au obtinut intr-o instanta din Belgia o decizie de poprire pentru fonduri de pana la 85 milioane de euro, echivaland cu circa jumatate din incasarile regiei pe un an.

Sechestrul a fost ridicat la finele lunii ianuarie, dupa ce ROMATSA a obtinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabila la contestatia depusa impotriva executarii silite de catre fratii Micula a veniturilor pe care regia le incaseaza de la EUROCONTROL.

Potrivit deciziei din decembrie 2013, ICSID a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia. Instanta de arbitraj a obligat astfel Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema.

"Se tot vorbeste in presa ca am primit banii aceia pentru facilitati, scrie in hotararea judecatoreasca ca au fost dati pentru ca statul nu ne-a spus la timp sa oprim investitiile. Statul roman a fost pus sa plateasca pentru ca au pus pe noi niste sarcini, obligatii si, in acelasi timp, nu au fost transparenti si predictibili. Cum poate sa spuna Comisia Europeana ca plata unor despagubiri poate fi considerata ajutor de stat?", a adaugat Micula.

Comisia Europeana a informat autoritatile romane, in ianuarie 2014, ca orice plata de despagubiri ar constitui un nou ajutor de stat si trebuie comunicata Comisiei.

In februarie 2014, statul a informat CE ca a platit partial despagubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanti, respectiv European Food, suma compensata fiind de 337,492 milioane de lei (76 milioane de euro).

Comisia a informat Romania, in mai 2014, ca a decis emiterea ordinului de suspendare, obligand Romania sa suspende orice actiune care ar putea duce la plata restului depagubirilor, intrucat ar reprezenta ajutor ilegal de stat, pana la o decizie finala a compatibilitatii acelui ajutor de stat cu piata interna.

Finantele au precizat, la sfarsitul lunii februarie, ca trebuie in continuare sa recupereze intreaga suma, conform deciziei CE, in caz contrar Romania riscand declansarea procedurii de infringement.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Finante plata datorie Micula, #Micula datorie Romania , #datorii