Ioan Micula: Statul roman a pierdut definitiv. Trebuie sa ne dea peste 200 de milioane de euro

Sambata, 27 Februarie 2016, ora 21:36
13070 citiri
Ioan Micula: Statul roman a pierdut definitiv. Trebuie sa ne dea peste 200 de milioane de euro
Foto: captura YouTube/VTVRomania

Omul de afaceri Ioan Micula, proprietar impreuna cu fratele sau al firmei European Food, a declarat ca statul roman a pierdut definitiv procesul care i-a fost intentat la ICSID, care este Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, si va trebui sa plateasca despagubiri de peste 200 de milioane de euro.

"Vineri seara s-a dat la Washington decizia in cererea de annulment (actiunea in anularea hotararii arbitrale - n.red.) facuta de Romania impreuna cu Comisia Europeana impotriva rezultatului in procesul de la ICSID si toate cererile Romaniei si Comisiei Europene au fost respinse.

Decizia este finala, iar statul nu mai are alta cale de atac pentru anularea deciziei. (...) Decizia este executorie in toate tarile care intra sub competenta ICSID", a declarat, sambata, Ioan Micula pentru Mediafax.

Suma a crescut constant incepand din decembrie 2013, cand s-a dat decizia initiala, care a fost ulterior atacata de Romania si de Comisia Europeana.

"Suma este foarte mare, din cauza dobanzilor care s-au acumulat in ultimii doi ani. Sunt peste doua sute si ceva de milioane de euro. In fiecare zi in care nu se plateste se aduna cateva zeci de mii de euro", a explicat Ioan Micula.

In cazul in care statul roman nu va respecta decizia ICSID, avocatii fratilor Ioan si Viorel Micula vor recupera banii indreptandu-se impotriva activelor detinute de Romania in statele care sunt parte a ICSID.

"Poate ati auzit, acum cateva luni, dar atunci nu era finala chestia asta cu cererea de annulment, in Belgia s-a incercat executarea unor societati ale statului (ROMATSA, n.red.). De data aia au scapat si s-a ridicat suspendarea", a mai spus Ioan Micula.

ROMATSA evita intrarea in faliment: Statul roman a castigat procesul cu fratii Micula (Video)

Acesta a mai sustinut ca implicarea Comisiei Europene, care a cerut Romaniei sa nu plateasca conform deciziei din 2013 si a intervenit in sprijinul Romaniei, ar face parte din negocierile cu SUA in cadrul Parteneriatului transatlantic de comert si investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

"Uniunea Europeana foloseste statul roman ca sa-si faca jocul politic cu TTIP. Nu Uniunea Europeana plateste, iar statul nu asculta intotdeauna de Uniunea Europeana", a mai sustinut omul de afaceri.

Exclusiv Parlamentul European, bulversat de acordul cu SUA: Pericolul american, negocierile Ceciliei Malmstrom si precedentul Micula (Video)

Proprietarii European Food au castigat in decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, procesul intentat statului roman in urma sistarii programului de facilitati fiscale ei. La 11 decembrie 2013, suma totala datorata de statul roman reclamantilor se ridica la 791,88 milioane de lei (178 milioane euro), potrivit Comisiei Europene.

Comisia Europeana a informat insa autoritatile romane, la 31 ianuarie 2014, ca orice plata de despagubiri ar constitui un nou ajutor de stat si trebuie comunicata Comisiei.

Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a introdus in anul 2014 o actiune in anularea hotararii arbitrale din decembrie 2013.

Statul roman a castigat la CCR in cazul Micula. Nu mai trebuie sa plateasca sute de milioane de lei

Statul roman negociaza la Paris cu fratii Micula

In iunie anul trecut, CE a lansat proceduri de infringement impotriva a cinci state, printre care Romania si Suedia, solicitandu-le sa renunte la tratatul bilateral de investitii care incalca acquis-ul comunitar, tratat in baza carora fratii Micula au putut sa dea Romania in judecata la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#proces Romania Micula, #Micula castigat proces Romania , #datorii