La cine apeleaza romanii cand au probleme cu banii - studiu

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 22:29
2499 citiri
La cine apeleaza romanii cand au probleme cu banii - studiu

Cand au probleme financiare, romanii prefera sa apeleze la ajutorul familiei si angajatorului, potrivit unui studiu realizat de Kruk, companie care recupereaza creante.

Studiul arata ca 32% dintre conationali recunosc ca au dificultati cu plata datoriilor si ca nu se afla in aceasta situatie pentru prima data.

Ponderea este similara cu cea din Cehia si Slovacia (22%, respectiv 33%), potrivit Mediafax.

Studiul arata ca romanii ar cere ajutor financiar in principal familiei (25%) sau angajatorului (39%).

"Jumatate dintre romani sunt refractari la ideea de a-si impartasi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulti, deoarece se tem ca aceasta problema ar putea afecta atmosfera din familie.

Totodata, 41% considera ca isi protejeaza familia daca nu discuta despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenti sunt prea mandri sa impartaseasca situatia sau le este rusine", a declarat, miercuri, Iwona Slomska, membru al Consiliului de Administratie al Kruk, intr-o conferinta de presa.

66% dintre romani isi informeaza sotia sau sotul despre faptul ca are datorii, procentul fiind mai mare decat in cazul polonezilor (50%).

Mai mult, daca partenerii nu sunt casatoriti, atunci ponderea scade drastic - 11% in Polonia si Romania, respectiv 26% in Cehia si Slovacia.

O treime dintre cei chestionati considera ca prietenii si vecinii nu trebuie sa stie de dificultatile financiare, in timp ce doar 1% sustin ca ar spune colegilor ca au datorii.

Cati romani isi informeaza copii despre problemele financiare

In acelasi timp, mai mult de jumatate dintre cei care au participat la sondaj (54%) le-ar spune copiilor despre faptul ca au probleme cu banii, considerand ca este o metoda buna pentru a-i invata pe cei mici ce inseamna responsabilitatea financiara.

"Putem observa ca respondentilor care si-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai usor sa le refuze acestora anumite placeri cand se confrunta cu probleme financiare, in timp ce mai mult de jumatate dintre cei care nu vor sa impartaseasca aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerintele", afirma Roxana Nicoara, research manager in cadrul companiei de cercetare de piata TNS CSOP, care a efectuat studiul pentru Kruk in Romania.

Sondajul a fost realizat in mai multe state europene. In tara noastra, el a fost realizat pe un esantion de 807 persoane in perioada septembrie-octombrie.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#romani datorii, #romani probleme financiare, #romani imprumut , #datorii