Ministerul Finantelor propune noi reglementari privind arieratele si plata acestora

Joi, 30 August 2012, ora 13:08
2638 citiri
Ministerul Finantelor propune noi reglementari privind arieratele si plata acestora

Ministerul Finantelor propune noi reglementari privind stabilirea, calculul si plata arieratelor si amenzi in cazul neplatii sau realizarii de noi angajamente, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta, publicat pe site-ul institutiei.

Astfel, pentru mentinerea echilibrului bugetar, cresterea disciplinei economico-financiare de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale si reducerea arieratelor, vor fi definite ca arierate platile restante neachitate in mai mult de 90 de zile de la scadenta.

De asemenea, potrivit proiectului, MFP propune ca suma aferenta procentului de 20% din cotele si sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si din retinerile cu gradul de necolectare a impozitelor si taxelor locale, se fie repartizate de consiliul judetean pentru plata arieratelor scadente de peste 90 de zile si pentru cofinantarea de proiecte de dezvoltare locala sau de proiecte de infrastructura.

Ministerul Finantelor propune ca ordonatorii de credite, care inregistreaza arierate, trebuie sa reduca in fiecare luna stocul cu cate 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara. In caz de nerespectare, directiile generale ale finantelor publice judetene si Directia generala a finantelor publice a municipiului Bucuresti sisteaza alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, in cazul ordonatorilor principali de credite, si de asemenea, sisteaza operarea platilor din conturile institutiilor publice finantate integral din venituri proprii.

"Prevederea nu se aplica daca se fac plati pentru stingerea arieratelor. In momentul in care s-a atins tinta de 5%, respectiv 3% se inceteaza sistarea", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Daca va fi aprobat, proiectul prevede corelarea unor prevederi legale din cuprinsul legii cu noile reglementari introduse sau introducerea unor clarificari ca urmare a dificultatilor de interpretare sesizate in aplicare.

Proiectul mai prevede interzicerea angajarii de noi cheltuieli in cazul in care nu sunt achitate platile restante, iar pentru necuprinderea de credite bugetare in vederea stingerii platilor restante de la finele anului sau realizarea de noi angajamente se vor aplica amenzi de 3.000 - 5.000 lei.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Ministerul Finantelor plata arierate, #Ministerul Finantelor reglementari arierate, #arierate administratii locale , #datorii