Moody's: Riscul Romaniei de a intra in incapacitate de plata in 5 ani a ajuns la 8,9%

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 17:17
1915 citiri
Moody's: Riscul Romaniei de a intra in incapacitate de plata in 5 ani a ajuns la 8,9%
Foto: Arhiva

Exista un risc de 8,9 la suta pentru ca Romania sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani, avand in vedere ca riscul pentru urmatoarele 12 luni a crescut de la 0,76% la 1,35%, din cauza contextului economic international, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's.

Saptamana trecuta, probabilitatea de intrare in incapacitate de plata a Romaniei era aproape de nivelul unor state precum Spania, Vietnam sau Angola, se arata intr-un raport privind riscurile suverane, realizat de Moody's, relateaza Mediafax.

Astfel, vineri, pentru statul roman exista o probabilitate de default de 1,35 la suta, in comparatie cu 0,76%, cu o saptamana inainte, si 0,8%, pe data de 9 septembrie.

Agentia de rating masoara riscul in functie de rata anticipata de default, o evaluare a pietelor financiare, extrasa din analizarea costurilor de asigurare a datoriilor pentru fiecare tara in parte, acest indicator fiind ajustat in functie de un default ce ar genera pierderi, dar si de pretul riscului de pe pietele financiare.

Probabilitatea de intrare in incapacitate de plata a crescut pentru mai multe state emergente, inclusiv cele mari precum Rusia, Brazilia, China sau Africa de Sud.

In cazul Greciei, probabilitatea de a intra in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani este de 76 la suta, potrivit Moody's, dupa ce, saptamana trecuta, acest risc a atins un nivel record, de 33,64%.

Statele Unite au cel mai scazut risc de default, de numai 0,05%, in timp ce Canada si Norvegia au o probabilitate de 0,06%, Suedia de 0,07%, iar Elvetia de 0,08%.

In Europa Centrala si de Est, cel mai bine se descurca Estonia, cu o probabilitate de default in 12 luni de 0,24%.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#incapacitate plata Romania, #risc default Romania , #datorii