Ziare.com

Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:56

   

Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE
Desi in crestere, intre statele membre ale UE din regiune, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia).

Polonia a angajat o datorie externa de peste 2,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre.

Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 de miliarde de euro, in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut. Pentru anul 2012, prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 de miliarde de euro.

Peste jumatate din datoria externa totala este angajata de sectorul privat. In luna noiembrie 2011, valoarea sa a atins 56,2 miliarde de euro, adica 58% din datoria externa totala. Datoria externa privata a cunoscut o usoara diminuare la sfarsitul anului 2009, insa, de atunci, a revenit pe un trend ascendent. Totusi, ritmul de crestere ramane inferior celui inregistrat inainte de anul 2008. Datoria privata este suportata strict de cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului bancar).

Datoria externa publica totala se ridica la 22,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie anul trecut, adica 23% din datoria externa totala. Volumul sau s-a dublat in anul 2011 fata de valoarea de acum patru ani. Valoarea insumeaza datoria publica directa, datoria public garantata pe termen mediu si lung si datoria publica externa pe termen scurt.

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor au crescut constant, ajungand la 8,4 miliarde euro in luna noiembrie, adica 8,7% din datoria externa totala.

Imprumuturile angajate de la FMI, care intra in rezerva BNR, sunt parte componenta a datoriei externe totale. Valoarea acestora se ridica la 10,05 miliarde de euro, in luna noiembrie a anului trecut, fata de 5,7 miliarde de euro, in anul 2009.Serviciul datoriei externe, adica platile de efectuat in anul 2011 pentru achitarea ratelor scadente, a dobanzilor si a altor cheltuieli aferente imprumuturilor externe, s-au ridicat la 34,9 miliarde de euro, in noiembrie 2011. Serviciul datoriei externe a atins maximul de 49 de miliarde de euro, in anul 2009, dupa care s-a inscris pe un trend descendent. Valoarea actuala este cu aproape o treime mai mica decat in urma cu doi ani.

Rezervele internationale ale Romaniei, reprezentand atat valute, cat si aur, au fost de 36,02 miliarde de euro, la sfarsitul lunii noiembrie 2011, capabile sa acopere serviciul datoriei externe. Volumul rezervelor internationale ale Romaniei acoperea 7,4 luni de importuri de bunuri si servicii, la sfarsitul aceleiasi luni. Ultimele informatii ale BNR indica o crestere a volumului rezervelor internationale cu 1,23 de miliarde de euro, astfel ca, la sfarsitul anului 2011, valoarea lor se situa la 37,25 de miliarde de euro.

Romania se mentine intre tarile fruntase ale UE in privinta datoriei publice si a cresterii PIB. In anul 2011, datoria publica a atins 34% din PIB, ceea ce ne pozitioneaza pe locul 4 intre tarile UE cu cele mai mici datorii publice, potrivit Comisiei Europene. Avem a 10-a cea mai mare crestere economica din UE pe anul 2011, de 2,5%, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza si a ultimelor informatii ale Comisiei Europene.

Andreea Paul Vass, consilier prim-ministru

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

alegferile sunt pe prima pozitie

ca cat scapam mai repede de ciuma portiocalie, cu atat ne relansam mai rapid. Orice, numai ciuma portocalie nu. Au avut timp sa arate ce pot si au aratat destul.

 

Propaganda ieftina!

De ce lipseste din tabel PIB/locuitor?! Dar salariul mediu pe economie?! Dar salariul minim?! Dar gradul de colectare a veniturilor la bugetul consolidat?!

 

pt ca indicatorii astia au fost in alt articol ieri

asta se refra la datoria publica si demonteaza argumentele usl ca Romania este indatorata excesiv.
Ca daca apoi din PIB.locuitor scazi datoria /cap ocuitor, o sa vezi ca se schimba ordinea in ce priveste venitul net / locuitor

 

Stiati ca...

"Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 de miliarde de euro, in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut."

Guvernarea Boc a reusit sa ridice nivelul datoriei publice in doar un an cu aproape 10%? Si nu este vorba despre 2009!
Astfel, la sfarsitul lui Martie 2010, datoria publica era de 30.63% din PIB, in timp ce la sfarsitul lui August 2011 ajungea la 38.2% din PIB. Din aceasta suma, 94.4% reprezinta datoria guvernamentala!

 

daca este adevarat ceace e scriS in articol e destul de bine

dar cum stim ca increderea in mijloacele de imformare in masa este sub 0,00001% ...
Dovada este numarul de persoane care se gasesc in strada.
Cu un intreg batalion de televiziuni au reusit sa scoata in strada doar cativa oameni necajiti...

In alta ordine de idei,datoria Rumaniei intr-un an a crescut foarte putin tinand cont de turbulentele economice pe plan European si mondial.Se putea si mai rau,dar nu este tarziu nici acum,de exemplu sa faceti alegeri anticipate si dupaia sa vedem ce si cum cu datoria...Daca Rumania nu face investitii urgente in agricultura anul acesta o sa mancam pui morti,sau chiar si mai rau,ADICA O SA FACEM FOAMEA CU ADEVARAT,sau sa ne imprumutam din nou ca apai sa vindem si ce nea mai ramas nevandut de acum cativa ani de cand economia "duduia". Tinand cont de situatia in UE...trebuiesc strategii economice nu alegeri sau discoteci politice.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor