Rusia, gest de prietenie pentru Coreea de Nord: A sters 90% din datoria istorica

Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 12:44
3465 citiri
Rusia, gest de prietenie pentru Coreea de Nord: A sters 90% din datoria istorica

Parlamentul Rusiei a aprobat anularea a 90% din datoria istorica de aproape 10 miliarde de dolari pe care Phenianul o are fata de Moscova din perioada sovietica, decizie care ar putea facilita constructia unei conducte de gaz catre Coreea de Sud care sa tranziteze teritoriul Coreei de Nord.

De altfel, Rusia a anulat datoriile mai multor aliati din epoca sovietica, inclusiv Cuba.

Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a ratificat vineri un acord incheiat in 2012 si care prevedea anularea a 90% din grosul datoriei nord-coreene. Datoria totala era, la 17 septembrie 2012, de 10,96 miliarde de dolari. Restul datoriei, de 1,09 miliarde de dolari, va fi reesalonat pe urmatorii 20 de ani, urmand sa fie platita in transe egale din sase in sase luni. Banca rusa Vneseconombank se va ocupa de reglementarea problemei datoriilor nord-coreene.

Serghei Storciak, adjunctul ministrului rus de Finante, a declarat pentru mass media ruse ca banii ar putea fi folositi pentru finantarea unor proiecte comune in Coreea de Nord, printre care conducta de gaz amintita si o linie de cale ferata catre Coreea de Sud.

Compania rusa de stat Gazprom intentioneaza de multa vreme sa construiasca o conducta de gaz catre Coreea de Sud, via Coreea de Nord, care ar urma sa transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaz.

Moscova incearca sa-si diversifice vanzarile de energie spre Asia si sa le reduca pe cele din Europa care, la randul ei, doreste sa-si reduca dependenta de gazul si titeiul rusesc. Totodata, Rusia doreste sa ajunga in luna mai la un acord in privinta furnizarii de gaz catre China, dupa un deceniu de negocieri pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Rusia Coreea Nord stergere datorie, #Rusia conducta gaz Coreea , #datorii