Toata Romania se imprumuta (Opinii)

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 23:16
7120 citiri
Toata Romania se imprumuta (Opinii)

Altfel spus, traim pe datorie. Credite peste imprumuturi, egal debite platibile la nesfarsit sau, eventual, la pastele cailor. Dobanzile nu iarta, ci, cu bunavointa altora, pot fi reesalonate. Ce-i mai poti cere cetateanului de rand, cand maria sa statul bate din ce in ce mai des la poarta camatarilor? Fie ei interni ori de aiurea.

Romanul achita nota de consum, oricare ar fi aceasta. Regretabil este ca printre baierile pungii abia se mai zaresc cateva monede pipernicite.

Recent, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 500 de milioane de lei de la bancile comerciale din tara, apeland la o emisiune de obligatiuni de stat, cu o maturitate de trei ani. Tranzactia s-a efectuat prin intermediul Bancii Centrale. Desigur, pana in 2014, nimeni nu se atinge de ele.

Este startul unui serial economic intins pe sase episoade si demarat in aceasta luna. De-a lungul lui iulie, MFP intentioneaza contractarea unui credit totalizand 4 miliarde lei. Instrumentele sunt clasice: emiterea certificatelor de trezorerie si a obligatiunilor de stat.

Transa este adaugata celei reprezentand 31 de miliarde luata de la inceputul anului. Creditorii raman aceiasi, bancile comerciale romanesti. Cu aceste practici, desi utilizate mai peste tot in lume, dar in state cu economii mult mai consolidate, este greu de crezut ca deficitul bugetar prognozat pe 2011, insumand aproximativ 24 de miliarde lei, va putea fi stapanit in limitele propuse.

Problema majora cu care se confrunta economia tarii si, implicit, derivatele ei sociale directe - puterea de cumparare si nivelul de trai - este de departe, inflatia. Ea continua sa aiba un trend ascendent pricinuit de cresterea pe plan international a preturilor la petrol si alimente.

Afirmatia este confirmata de Institutul National de Statistica, organism ce specifica scumpirile la fructele proaspete, cartofi, zahar, serviciile de apa, canal si salubritate. Daca privim spre anul trecut, hrana costa mai mult cu 11,23%, marfurile nealimentare s-au majorat cu 7,7%, iar serviciile cu 4,6%. Rata lunara a inflatiei s-a dus in sus pe lunile iunie si inceput de iulie cu 0,2%.

Economistii se vad nevoiti sa recunoasca faptul ca spirala inflationista in Romania este deosebit de imprevizibila. Vine atunci intrebarea legitima: pe ce algoritm isi construiesc expertii nostri baza prognozelor vizand sfarsitul anului in curs? Ei inainteaza o cifra estimativa cuprinsa intre 5,1% si 5,4%, fiind intr-o usoara crestere fata de acum trei luni.

Daca alegem intamplator doar doua zecimi de procent, intr-un calcul constant mediu, pana la 31 decembrie s-a facut de 1%. Destul de mult pentru a rasturna suficiente calcule. Nu trebuie uitat ca anul viitor sta sub semnul electoral in doua acte. Ori, atunci, mirajul fotoliilor puterii orbeste pe cel mai cumpatat actor dispus sa joace un rol pe scena politica. Nimeni nu se mai gandeste la prudenta, ci cum sa imprastie bani pe daruri aducatoare de voturi.

Analistii financiar-bancari spun cu franchete ca rata anuala a inflatiei a ajuns in Romania lui iulie 2011 la 8,5%. Cea mai ascutita din intreaga Uniune Europeana. Nici nu este de mirare. Pana acum, doar aprecierea leului, in salturi ciudate, si prabusirea consumului au tinut acest nedorit parametru sub treapta de opt procente.

Timidul reviriment al vanzarilor poate continua in aceasta vara, cand sezonul estival isi cere dreptuirle de cheltuiala. Dincolo insa, interventia BNR pe piata valutara este determinata de mai multi factori, independenti unul de altul, dar cu acelasi efect. Jocurile speculative si volatilitatea sunt doi dintre acestia.

Au existat suspiciuni potrivit carora inflatia a galopat datorita tiparirii de bani, metoda la care ar fi recurs Banca Nationala. Intr-adevar, ar fi fost una din metodele cel mai putin recomandate. Guvernatorul Isarescu a demontat zvonul, afirmand ca imprimarea de bancnote ar fi determinat o crestere exploziva a numerarului in circulatie. Ceea ce, se pare, nu s-a intamplat.

Cert este ca, asa cum spuneam, tara se imprumuta ca la concurs. De pe unde si cat poate. Face exceptie un pumn de oameni imbogatiti pe cai de ei stiute, insa cunoscute de intregul brat care sustine palma stransa.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Romania imprumuta bani, #credite populatie, #analiza BNR credite , #datorii