Ucraina intra in default: Datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:33
3455 citiri
Ucraina intra in default: Datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Ucraina intra in default cu o datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia, contractata inainte de inlaturarea din functie a fostului presedinte Viktor Ianukovici, adancind o disputa care ar putea duce la declansarea unei actiuni in justitie.

Premierul ucrainean Arsenii Iateniuk a declarat vineri ca guvernul ingheata rascumpararea obligatiunilor cu scadenta pe 20 decembrie, cumparate de Rusia in urma cu doi ani pentru sustinerea fostului presedinte ucrainean, cu cateva luni inainte de inlaturarea din functie a acestuia, relateaza Bloomberg.

Rusia a anuntat saptamana trecuta ca va da in judecata Ucraina, daca plata nu va fi facuta.

Autoritatile din Rusia au refuzat in acest an sa participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei in valoare de 18 miliarde de dolari, negociata cu creditorii tarii, argumentand ca trebuie sa beneficieze de termeni mai favorabili, fiind un stat creditor.

Putin vrea sa dea in judecata Ucraina daca tara nu va plati datoria de 3 miliarde dolari

Cele doua parti au indicat in aceasta luna ca sunt dispuse la negocieri pentru restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari si s-au folosit de oficiali germani pentru medierea unor discutii.

Iateniuk a anuntat blocarea platii datoriei in sedinta de guvern de vineri, afirmand ca trebuie luate masuri dupa ce Rusia a refuzat sa semneze acordul de restructurare.

"Platile sunt inghetate pana ce propunerile noastre de restructurare sunt acceptate sau pana la o decizie in justitie", a spus premierul ucrainean.

Moratoriul declarat de Ucraina se aplica si unor datorii de circa 507 milioane de dolari, catre banci rusesti, contractate de doua companii ucrainene de stat.

Premierul rus: Ucrainenii nu vor plati datoria catre Rusia pentru ca sunt niste escroci

Guvernul de la Kiev nu poate sa restituie integral datoria catre Rusia, potrivit conditiilor acordului de restructurare convenit cu creditorii privati si al programului de asistenta financiara de 17,5 miliarde de dolari convenit in acest an cu FMI.

In cadrul acordului, detinatorii de obligatiuni guvernamentale ucrainene, inclusiv fondul Franklin Templeton, au acceptat o reducere de 20% a principalului datoriilor.

"Scenariul cel mai probabil este un proces. Este posibila si restructurarea in afara justitiei, dar singura cale este prin negocieri directe. Nu vad o solutie simpla care sa vina din discutii bilaterale", a declarat Vadim Hramov, analist la Bank of America in Londra.

Inainte de default-ul anuntat vineri, Rusia isi nuantase pozitia in privinta datoriilor, presedintele Putin propunand luna trecuta ca Ucraina sa plateasca esalonat, pe parcursul a trei ani, daca un guvern sau o banca occidentala vor acorda garantii.

Oferta a cazut la inceputul lunii decembrie, iar ministrul rus de Finante Anton Siluanov a declarat pe 16 decembrie ca un acord in afara justitiei ar putea fi imposibil.

Relatiile dintre Rusia si Ucraina s-au inrautatit dupa ce Rusia a anexat Crimeea in martie 2014 si a sustinut rebelii din estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#Ucraina datorie Rusia, #Rusia default datorie , #datorii