Ziare.com

UE trebuie sa scoata din palarie mai multi bani, dar fara sa creasca datoriile

de Constantin Pescaru
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 13:40

   

UE trebuie sa scoata din palarie mai multi bani, dar fara sa creasca datoriile
Ministrii de Finante ai statelor membre UE au discutat, in weekend, despre solutiile ce pot fi adoptate pentru finantarea economiei blocului comunitar fara cresterea datoriilor.

Uniunea Europeana se confrunta cu o recuperare fragila, astfel ca oficialii prezenti la intalnire au fost de acord ca Banca Europeana de Investitii (BEI) si Comisia Europeana sa redacteze o lista de proiecte care ar putea conduce la un avans al PIB-ului si sa decida cum vor fi finantate acestea, relateaza Reuters.

Propunerile facute de aceste doua institutii vor fi discutate la urmatoarea intalnire a ministrilor de Finante din UE, care va avea loc in luna octombrie. Pana acum nu au fost facute publice detalii referitoare la respectivele proiecte.

Totusi, pentru finantarea lor, la summit au fost luate in considerare patru idei.

Prima a fost propunerea italienilor pentru instrumente noi de finantare pentru companii, a doua a fost planul franco-german de stimulare a investiiilor private, precum si sugestia polonezilor de a crea un fond UE in valoare de 700 de miliarde de euro.

Ultima chestiune discutata a fost un program de investitii in valoare de 300 de miliarde de euro, care sa aiba ca scop relansarea economiei europene, pusa pe masa negocierilor de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Nu avem o bagheta magica, dar avem nevoie de crestere, asa ca trebuie sa stimulam cererea fara sa ne indatoram mai mult. Trebuie sa gasim combinatia potrivita intre finantarea publica si cea privata", a declarat ministrul de Finante francez, Michel Sapin.

Economia UE a avansat anul trecut cu doar 0,1%, iar rata somajului este aproape dubla fata de cea din Statele Unite.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este foarte simplu ...pentru ei...

...vor porni, din nou , tiparnitele ..
Vor tipari mai multi bani! Ca intodeauna.
Bancile (societati comerciale) vor iesi in castig .

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor