Un oras din Spania va avea nevoie de 7.000 de ani pentru a-si plati datoriile

Marti, 26 Iunie 2012, ora 00:23
3159 citiri
Un oras din Spania va avea nevoie de 7.000 de ani pentru a-si plati datoriile
Foto: presseurop.eu

Orasul Pioz din Spania, cunoscut pentru bula imobiliara care a dus la declansarea crizei in aceasta tara, are o datorie uriasa, care poate fi acoperita in doar... 7.000 de ani.

Potrivit primarului localitatii Pioz, Amelia Rodriguez, de la Partidul Popular, datoria orasului ajunge la nu mai putin de 16 milioane de euro, iar bugetul acestuia este de doar doua milioane de euro.

In plina criza, acest oras este un exemplu la scala mica al esecului modelului de dezvoltare care a pus stapanire in ultimele decade pe Spania.

O localitate care, la mijlocul anilor nouazeci, nu avea nici 1.000 de oameni, a investit milioane de euro pentru a se transforma intr-un oras-dormitor de 25.000 de locuitori. Asteptarile nu s-au indeplinit si, in prezent, Pioz are 3.800 de locuitori si o gaura uriasa in buget.

Astfel, pentru a-si achita datoriile in valoare de 4.200 de euro pe cap de locuitor, va avea nevoie de 7.058 de ani, scrie PressEurop.eu.

O mare parte din datoria localitatii provine de la instalatia de epurare a apei, care a fost construita dupa aprobarea planului de urbanism din 2003 si a carei factura, in jur de 5,5 milioane de euro, a fost pe cale sa fie asumata de guvernul regional ce isi incheie mandatul, insa acest lucru nu s-a intamplat.

"Ne gandeam sa construim aproximativ 7.000 de locuinte cu obiectivul de a ajunge la 25.000 de locuitori", explica Rincon, de 49 de ani, la barul Los Cazadores, al unei rude.

"Veneau oameni din Madrid si din Corredor del Henares sa cumpere apartamente aici. Puteam sa ajungem la cel putin 10 000 de locuitori".

Serviciul de Urbanism a cerut un plan de infrastructura: instalatie de epurare, canalizare, iluminat. "O investitie de 12 milioane de euro, din care s-au platit 8 milioane", asigura Rincon. Au urmat si piscina, centrul cultural, centrul medical, absolut necesare intr-un oras-dormitor de 25.000 de oamnei. Insa lucrurile s-au schimbat radical incepand cu anul 2007.

"Agentiile au oprit lucrarile cand au vazut ca nu vindeau intr-o prima faza" isi aminteste fostul primar, Emilio Rincon, si toate proiectele s-au anulat.

"Da, dar oamenii au beneficiat de toate acestea. De piscina si de centrul medical, care inainte era un grajd, si de centrul cultural, care are biblioteca si o scena foarte frumoase", spune Emilio Varela, proprietarul unei brutarii din centru si locuitor al unui astfel de complex rezidential gol, din Pioz, care se declara consternat de aceasta situatie.

Insa biblioteca este inchisa de luni de zile, pentru ca angajatii sunt in concediu medical, si minunatul centru medical este deschis doar dimineata.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#oras Spania datorii uriase, #oras Spania datorii colosale, #datorie oras Piaz Spania , #datorii