Ziare.com

Andreea Paul Vass: Cum scade deficitul si somajul, totul e in grafic

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 22:40

   

Andreea Paul Vass: Cum scade deficitul si somajul, totul e in grafic
Primele opt luni din acest an ne confirma ca suntem in grafic pentru atingerea tintei de deficit bugetar stabilita la 4,4% din PIB: avem un deficit bugetar de 2,4% din PIB, adica 13 miliarde de lei, mai mic cu 38% decat in primele 8 luni din anul 2010. Practic, pentru ultimele 4 luni din acest an, ne-au ramas de cheltuit 11 miliarde de lei.

Executia bugetara pe luna august ne arata ca incasarile din TVA si cele din impozitul pe venit si salarii au continuat sa creasca, in principal datorita efectelor noului Cod al Muncii - peste 200.000 de noi locuri de munca scoase la suprafata, scaderii ratei somajului si a unei usoare reveniri a consumului.

Rata somajului BIM a scazut cu 0,4 puncte procentuale, de la 7,6% in primul trimestru, la 7,2% in cel de-al doilea trimestru din acest an. Pe cale de consecinta, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a crescut cu 0,8 puncte procentuale in al doilea trimestru din acest an fata de trimestrul anterior.

Plusurile si minusurile executiei bugetare din primele opt luni ale acestui an

Puncte tari:

- Veniturile incasate au fost cu 9,5% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din TVA (28,2%), accize (16,2%).

- Incasarile din impozitul pe venit si salarii au crescut luna trecuta cu 28,6% si au ajuns la 1,73 miliarde de lei, cresterea de la inceputul anului fiind de 3,2%.

- Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 8% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit au depasit aceeasi perioada din anul precedent cu 0,6%.

- Sumele primite de la UE in contul platilor efectuate au crescut cu 44,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

- Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010.

- Cheltuielile bugetare s-au redus, ca pondere in PIB, cu 1 punct procentual, insa au crescut in termeni nominali cu 1,7% fata de anul precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila (58,9%).

- Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent:cheltuieli de personal (-14,8%), subventii (-8,1%), asistenta sociala (-1,5%).

- Cheltuielile pentru investitii s-au ridicat la valoarea de 19,95 miliarde de lei, fata de 16,9 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului precedent.

Puncte vulnerabile:

- Incasarile din veniturile nefiscale s-au micsorat cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

- Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in special din cauza cresterii cheltuielilor cu medicamente si servicii medicale, reclasificarii unor cheltuieli la Ministerul Sanatatii, dar si preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale (24,1%).

Rata de ocupare si rata somajului

Rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani, in al doilea trimestru din anul 2011, a fost de 63,1%, la o distanta de 6,9 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. Rata somajului a fost de 7,2%, cu 2,3 puncte procentuale sub media europeana de 9,5%.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 58,8%, fiind in crestere fata de trimestrul anterior (cu 0,8 puncte procentuale) si in scadere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (cu 1,3 puncte procentuale).

Rata somajului BIM a fost de 7,2%, in scadere fata de trimestrul anterior (7,6%), dar in crestere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (6,8%). Astfel, in trimestrul II din anul 2011, populatia activa a Romaniei era de 9,921 de milioane de persoane, din care 9,210 milioane de persoane erau ocupate si 711.000 de persoane erau someri.

In timp ce gradul de ocupare a fost mai mare in randul barbatilor (65,1%, fata de 52,5% pentru femei), nu acelasi lucru putem spune si despre rata somajului, care a atins nivelul de 7,5% pentru barbati, fata de 6,8% pentru femei.

Daca avem in vedere mediul de rezidenta, avem un grad de ocupare aproximativ egal in mediul urban (58,6%) si in mediul rural (59,1%). Diferenta intre cele doua medii de rezidenta este semnificativa in privinta ratei somajului (8,5% pentru mediul urban, fata de 5,5% pentru mediul rural).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,3%, iar rata somajului de 21,8%.

Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1325 la mie . Practic, la fiecare 1 persoana ocupata din Romania, avem 1,325 persoane inactive si in somaj.

Andreea Paul (Vass),
consilier de stat al prim-ministrului

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1443 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cincinalul in 3 ani jumate!

Atzi depasit planul la deficit...
Au iesit si shomeri, copii din sistem nu doar pensionari!
Exterminarea merge la fix!
Comunistii jubileaza!

 

Felicitari guvernului Romaniei pentru ca in cea mai neagra criza

postbelica reuseste sa stea pe linia de plutire si chiar

sa se ridice!

Doamna Vass,sunteti cel mai competent,civilizat,agreabil

politician din actuala legislatura,va rog sa luati in

calcul o candidatura pentru Palatul Victoria daca nu

pentru primaria Capitalei!

In mod logic si conform calculului probabilitatilor,nu

aveti contracandidati de luat in seama!

Cat despre @Maxi,este cel mai mare imbarligator forumist

si politician bolsevic fireste,care seamana numai

neghina si pelin zi si noapte,bucurandu-se cand tara are

probleme si intristandu-se pizmas cand Romania isi

revine!Un patriot pe cinste,ca si toti vanzatorii de

neam si tara de la Mihai incoace!

@ Adevar

Sunt total de acord. Comentariul tau mi-a dat fiori de adanca mandrie patriotica.Imi permit sa fac mici corectii, pentru ai uitat niste lucruri cred eu importante. Lipsesc din comentariul tau:
Stima noastra si mandria............
Genialul/geniala conducator/conducatoare.........
Savanta de renume mondial.........
La indicatiile de o nepretuita valoare ale............
Aplauze prelungite
Uraa, Uraa, Uraa........................

e un grafic

la intersectie de pe dealul feleacului
de unde luk like iaste madama
pt cunoscatori

Probabil ceva de genul

..urmeaza curba mortzii, conducetzi cu frana de motor!
...

deci

rata de ocupare e de 63 %, dar somajul e doar 7 %. deci in sistemu lor 2+2=5. dar au dreptate, intr-un fel, somajul, potrivit definitiei lor, este un cuvant folosit pt cei care primesc ajutor financiar de la stat.
Cat despre deficit, normal ca procentul mai scade, nu are cum sa cada tot timpul, mai ajunge si bugetul la zero.

 

conform definitiei lor si a dictionarului

somajul reprezinta procentul din populatia activa care nu are si cauta un loc de munca. populatia ocupata se calculeaza ca procent din populatia TOTALA. asadar calculul e corect.

si atunci

cei care au terminat perioada de somaj si nu si-au gasit loc de munca inca, unde ii pui? :) mai baiete... propaganda te-a ajuns din urma...

Aceasta varianta feminina

a lui Lazaroiu se remarca ca si acel ipochimen, de cate ori deschide gura sa escamoteze in stilul comunist adevaruri evidente pentru oricine printr-un dispret fata de iteligenta si memoria poporului roman mostenit de la inaintasa sa internationalista comunista Ghizela Vass.
Faptul ca 'anticomunistul'fervent Basescu se inconjoara
de activisti comunisti si iata, chiar de persoane cu 'origine sanatoasa' din esenta comunismului internationalist, aruncand insa culpa sa catre altii dupa modelul hotului care stiga hotii, nu mai poate trezi mirare, pentru ca ne-a obisnuit cu varietatea minciunilor.
Iata, pentru cei care vad KGB ul doar la unii din opozitie, linia ascendenta a Andreei Vass, consiliera primului ministru:
..."Ghizela Vass (n. 22 aprilie 1912, Iasi - d. 2004) a fost o activistă comunistă din Romania.. ..
A intrat in PCR in 1933, cand partidul era compus in mare parte din agenti NKVD. A avut o ascensiune foarte rapidă in partid. In 1945 ea ajunsese membru al CC al PCR si a reusit să se mentină in functii pană la sfarsitul anilor ’70. Printre sarcinile Ghizelei Vass s-au aflat, pană la inceputul anilor ’40, si "eliberarea" moldovenilor de la Chisinău de sub "jugul burghezo-mosieresc romanesc", iar, ulterior, după 1945, eliberarea romanilor de la Bucuresti "de sub jugul lui Iuliu Maniu si Brătianu"....
De la cine primim lectii?

 

pt maxi

e mai jos intersectia spre faget unde un amic a instalat o bancuta pt fetele care stateau la iama nene si vopsite blonde si tari in clontz cum zicea amicu
ganditi-va ca boc nu a fost pregatit sa fie primministru si pregatirea s-a facut in pripa anumite pipitze parca au fost luate de pe acea bancutza

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor