Ziare.com

Avem deficit bugetar de aproape 12 miliarde de lei, dublu fata de anul trecut

Joi, 30 August 2018, ora 22:08

   

Avem deficit bugetar de aproape 12 miliarde de lei, dublu fata de anul trecut
Executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB, in scadere fata de cel de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB inregistrat in primul semestru, conform datelor publicate joi de Ministerul Finantelor Publice.

In primele sapte luni ale anului trecut, deficitul a fost de 5,1 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 160,8 miliarde lei, reprezentand 17% din PIB, au fost cu 13,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,5%) si din veniturile nefiscale (+20,7%).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile nefiscale au fost influentate pozitiv in luna iulie de incasarile din dividende", precizeaza MFP.

Conform sursei citate, in luna iulie 2018 s-a constatat o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA. Acestea au crescut cu 35,9% fata de realizarile aceleiasi luni din 2017, ajungand la o valoare de 31,9 miliarde lei pe primele sapte luni ale anului in curs, ceea ce reprezinta o crestere cu 9,8% fata de perioada similara a anului precedent.

Veniturile din accize au fost in suma de 15,6 miliarde lei (1,7% din PIB) cu 9,2% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 22,7% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 32,0% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 7,6 miliarde lei cu 16,7% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

In ceea ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost in suma de 172,8 miliarde lei, cu 18% mai mari fata de perioada ianuarie-iulie 2017.

Cheltuielile de personal au fost cu 25,1% mai mari comparativ cu primele sapte luni din 2017, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-a majorat cu 8,5%. Cresteri semnificative s-au inregistrat atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

Subventiile au fost mai mari cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar dobanzile au crescut cu 20%, reprezentand 0,9% din PIB, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut raportat la perioada similara din 2017 cu 13,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,9 miliarde lei, cu 29,8% mai mari.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, declara miercuri, la Antena3, ca executia bugetara la sapte luni arata foarte bine, fiind inregistrat un record de colectare de la infiintarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pana in prezent, iar deficitul bugetar este de 1,26% din PIB.

" (...) Executia arata foarte bine si ANAF a facut un pas important in directia pe care am impus-o si anume de a creste partea de colectare. Am spus ca ma orientez foarte mult si foarte atent la TVA, accize, taxe vamale, in special aceste trei elemente, si tin foarte mult ca pana la final de an 2018 planul pe care legea 2/2018, Legea bugetului, a fost aprobata sa fie respectat la leu. Este un record in colectare, de la infiintarea ANAF pana in prezent. E recordul absolut. (...)

Mai mult, deficitul la 7 luni de zile este 1,26%, adica suntem exact in parametrii pe care Parlamentul, Guvernul, i-a anticipat, i-a aprobat, asa ca nu trebuie sa fie niciun element de risc. Mai mult, la rectificare o sa vedeti ca sunt prinsi pentru partea de locale, de primarii, tot ce au primariile de finantat pentru investitii pana la finalul acestui an, vor primi bani. Acest Guvern nu va spune niciodata nu sau ca nu se poate la tot ce inseamna bani pentru investitii", a explicat Teodorovici.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre deficit bugetar 2018
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4816 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mare-i grădina!

Jos guvernul!

 

Nici vorba, asta e deficitul dupa ce ati mincat toate rezerva

si inainte sa va loveasca intre ochi costurile surpriza (ca pesta porcilor). Porcilor.

P.S. - @Printule, te-ai lovit la cap sau ti-au furat contul?

Joaca cu zerourile

Ar trebui corectat titlul: 12 miliarde NU milioane.
La acest deficit nu s-au luat in calcul imprumuturile record, deficitul real este mult mai mare.

"Avem deficit bugetar de aproape 12 milioane de lei, dublu fata de

anul trecut" - ce bine ar fi fost să fie doar atat! Dar sunt 12 MILIARDE, așa cum scrie corect in articol. .................. ...................... .................. ............... ...................

 

Deficitul e mai mic, iar se duce un motiv de plans al Rezistentilor!

Dar cica "specialistii" vor spune ca e tot problema! De ce e 1.26% si nu e 1.25%!

 

Mai ram...toare pesediste

mai cucroshpaneive nu mai manaca c..t cu polinic cum dudie economia si ai dficit si ami adauca aici rata si seviciul datorie externe asta numai cele peste 8 miliarde imprumatate anaul asta. asta cine le plateste haita de excroci, hot is tradoti de tara dragneam, taricenau, Teodorivici, Valcov, Danciala voi macotroii de c..t ai pesedeului?

catre redactzia kkom punkkt ziare:

sunteti in TOATE MINTILE ca altfel nu se poate explica cum ati pubikkat si responabilitatea v-at luat pentru GOGOMANIA DE MAI JOS:
============================
"Avem deficit bugetar de aproape 12 milioane de lei, dublu fata de anul trecut"
Joi, 30 August 2018, ora 22:08
Sursa: AGERPRES

http://www.ziare.com/economie/deficit-bugetar/deficitul-bugetar-a-scazut-cu-0-35-la-suta-fata-de-inceputul-anului-1527613#adaugare-comentariu
===========================

 

Au incurcat zerourile

Este semnat AGERPRES, adica fostul ROMPREST - "organ" al "Puterii".

Ca de obicei, Ziare.com schimbă titlul știrii

preluate de pe Agerpres. Pe Agerpres scrie corect, ăia sunt profesioniști https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/08/30/deficitul-bugetar-a-scazut-la-11-9-miliarde-lei-respectiv-1-26-din-pib-dupa-primele-7-luni--168246

asa ie ba:

=============
http://www.ziare.com/economie/deficit-bugetar/deficitul-bugetar-a-scazut-cu-0-35-la-suta-fata-de-inceputul-anului-1527613#adaugare-comentariu
"Avem deficit bugetar de aproape 12 milioane de lei, dublu fata de anul trecut" Joi, 30 August 2018, ora 22:08

http://www.ziare.com/economie/deficit-bugetar/deficitul-bugetar-a-scazut-cu-0-35-la-suta-fata-de-inceputul-anului-1527613#
===================
specialistule, tu chiar crezi in gogomana stire falsa afisata mai sus?!?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor