Bugetele nationale, realizate de Comisia Europeana?

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:09
1832 citiri
Bugetele nationale, realizate de Comisia Europeana?
Foto: ArhivaFoto.ro

Liderii din domeniul finantelor din Uniunea Europeana au declarat, dupa doua zile de intalniri, ca bugetele nationale ar trebui realizate la nivel centralizat, insa politicienii se opun.

Chiar daca ministrii de Finante au discutat despre posibilitatea ca fiecare tara sa supravegheze bugetele celorlalte si despre aplicarea unor sanctiuni aspre in cazul celor care nu respecta conditiile fiscale, liderii europeni nu par sa fie de acord.

Astfel, ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde, dar si secretarul financiar al Trezoreriei din Marea Britanie, Mark Hoban, sustin ca bugetele ar trebui, intai, sa fie prezentate Parlamentelor, iar apoi sa fie verificate de Comisia Europeana.

Potrivit responsabililor de finante, supravegherea reciproca a bugetelor ar "taia raul din radacina", atacand exact motivul principal al crizei europene actuale: indisciplina fiscala a unor guverne, precum cel al Greciei.

De altfel, atat oficialii europeni, cat si economistii si Fondul Monetar International au cerut un plan pentru un sistem de taxare mai eficient, dar si unul pentru cheltuieli, la nivel european, precum si metode de a forta guvernele sa-si mentina datoriile si dificitele in limitele agreate in cadrul UE.

Totusi, aceste idei au intampinat rezistenta, reflectand tensiunea dintre cele 16 tari din zona euro, dar si din intreaga Uniune Europeana.

Cedarea controlului asupra bugetelor este vazuta drept o incercare de diminuare a prerogativelor nationale. De asemenea, politicienii sunt reticenti in privinta schimbarii puterii de decizie din mainile guvernelor catre Comisia Europeana, formata din tehnocrati si administratori.

Rezultatul: infiintarea unei guvernari economice centralizate se va face cu pasi foarte mici.

"Cu siguranta, facem progrese in privinta unor schimbari mai putin controversate. Insa, in privinta supravegherii bugetelor, cred ca vor exista negocieri politice foarte dure, inainte de a se ajunge la un compromis", a declarat Fabian Zuleeg, economist-sef la Centrul European pentru Politici din Bruxelles, citat de The Wall Street Journal.

Una dintre masurile mai putin controversate acceptate in negocierile desfasurate marti este acordarea puterii de audit pentru Eurostat, institutul de statistica european. In prezent, Eurostat are autoritate limitata, avand dreptul doar sa ceara de la guverne statistici, fara sa aiba acces la documentele pe care acestea se bazeaza.

Potrivit ministrului Finantelor din Spania, Elena Salgado, dupa ce aceasta masura va fi aprobata si de Parlamentul European, agentia va avea acces la absolut toate informatiile, sperandu-se ca, astfel, guvernele sa nu mai poata minti in privinta datelor, asa cum a facut Grecia.

Desi o masura similara a fost respinsa de ministrii de Finante in 2005, in prezent, mai multi observatori externi au spus ca UE, in special zona euro, are nevoie de statistici mai "curate".

Cate tari vor iesi din zona euro?

Cea mai mare problema in zona euro este faptul ca mai multe tari si-au pierdut competitivitatea, potrivit economistului Nouriel Roubini, citat de Le Monde.

Prin urmare, una dintre metodele de a-si reveni este sa renunte la euro si sa revina la monedele nationale. In caz contrar, vor fi obligate sa reduca salariile, ceea ce va provoca o noua recesiune.

O alternativa ar fi si restructurarea productiei, pe model german, insa acest lucru ar lua foarte mult timp. In fine, singura optiune pentru a evita o "explozie" in zona euro este recastigarea competitivitatii, ceea ce ar provoca o prabusire a monedei euro.

Potrivit lui Roubini, daca acest scenariu se concretizeaza, ceea ce este putin probabil pe termen scurt, doar una sau doua tari ar fi nevoite sa iasa din zona euro, iar impactul va fi minim.

In schimb, daca lucrurile se fac "dezordonat", criza europeana va afecta intreaga lume, atat la nivel economic, dar si social si politic.

"Daca mai multe tari decid sa paraseasca zona euro, Europa se va concentra in jurul unui nucleu dur de tari, mai omogene din punctul de vedere al politicilor economice si fiscale. Astfel, uniunea monetara ar putea supravietui, chiar daca tranzitia va fi foarte delicata", a spus Roubini.

Economistul a adaugat ca exista riscul ca Europa sa intre din nou in recesiune din cauza crizei provocate de Grecia, iar, daca acest lucru nu se intampla, cresterea economica va fi, oricum, zero.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#bugete guvernamentale, #Comisia Europeana bugete, #Christine Lagarde finante , #deficit bugetar
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Tarile codashe care au statistici cosmetizate nu vor... dezastrul are fi chiar mai mare... unii vor parasi UE... asta se si urmareste.... Ce va face Romanika.... e bine ca avem politicieni tineri... hehehe