Andreea Paul Vass: Cum scade deficitul si somajul, totul e in grafic

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 22:40
1954 citiri
Andreea Paul Vass: Cum scade deficitul si somajul, totul e in grafic
Foto: Arhiva

Primele opt luni din acest an ne confirma ca suntem in grafic pentru atingerea tintei de deficit bugetar stabilita la 4,4% din PIB: avem un deficit bugetar de 2,4% din PIB, adica 13 miliarde de lei, mai mic cu 38% decat in primele 8 luni din anul 2010. Practic, pentru ultimele 4 luni din acest an, ne-au ramas de cheltuit 11 miliarde de lei.

Executia bugetara pe luna august ne arata ca incasarile din TVA si cele din impozitul pe venit si salarii au continuat sa creasca, in principal datorita efectelor noului Cod al Muncii - peste 200.000 de noi locuri de munca scoase la suprafata, scaderii ratei somajului si a unei usoare reveniri a consumului.

Rata somajului BIM a scazut cu 0,4 puncte procentuale, de la 7,6% in primul trimestru, la 7,2% in cel de-al doilea trimestru din acest an. Pe cale de consecinta, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a crescut cu 0,8 puncte procentuale in al doilea trimestru din acest an fata de trimestrul anterior.

Plusurile si minusurile executiei bugetare din primele opt luni ale acestui an

Puncte tari:

- Veniturile incasate au fost cu 9,5% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din TVA (28,2%), accize (16,2%).

- Incasarile din impozitul pe venit si salarii au crescut luna trecuta cu 28,6% si au ajuns la 1,73 miliarde de lei, cresterea de la inceputul anului fiind de 3,2%.

- Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 8% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit au depasit aceeasi perioada din anul precedent cu 0,6%.

- Sumele primite de la UE in contul platilor efectuate au crescut cu 44,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

- Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010.

- Cheltuielile bugetare s-au redus, ca pondere in PIB, cu 1 punct procentual, insa au crescut in termeni nominali cu 1,7% fata de anul precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila (58,9%).

- Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent:cheltuieli de personal (-14,8%), subventii (-8,1%), asistenta sociala (-1,5%).

- Cheltuielile pentru investitii s-au ridicat la valoarea de 19,95 miliarde de lei, fata de 16,9 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului precedent.

Puncte vulnerabile:

- Incasarile din veniturile nefiscale s-au micsorat cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

- Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in special din cauza cresterii cheltuielilor cu medicamente si servicii medicale, reclasificarii unor cheltuieli la Ministerul Sanatatii, dar si preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale (24,1%).

Rata de ocupare si rata somajului

Rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani, in al doilea trimestru din anul 2011, a fost de 63,1%, la o distanta de 6,9 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. Rata somajului a fost de 7,2%, cu 2,3 puncte procentuale sub media europeana de 9,5%.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 58,8%, fiind in crestere fata de trimestrul anterior (cu 0,8 puncte procentuale) si in scadere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (cu 1,3 puncte procentuale).

Rata somajului BIM a fost de 7,2%, in scadere fata de trimestrul anterior (7,6%), dar in crestere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (6,8%). Astfel, in trimestrul II din anul 2011, populatia activa a Romaniei era de 9,921 de milioane de persoane, din care 9,210 milioane de persoane erau ocupate si 711.000 de persoane erau someri.

In timp ce gradul de ocupare a fost mai mare in randul barbatilor (65,1%, fata de 52,5% pentru femei), nu acelasi lucru putem spune si despre rata somajului, care a atins nivelul de 7,5% pentru barbati, fata de 6,8% pentru femei.

Daca avem in vedere mediul de rezidenta, avem un grad de ocupare aproximativ egal in mediul urban (58,6%) si in mediul rural (59,1%). Diferenta intre cele doua medii de rezidenta este semnificativa in privinta ratei somajului (8,5% pentru mediul urban, fata de 5,5% pentru mediul rural).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,3%, iar rata somajului de 21,8%.

Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1325 la mie . Practic, la fiecare 1 persoana ocupata din Romania, avem 1,325 persoane inactive si in somaj.

Andreea Paul (Vass),

consilier de stat al prim-ministrului

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#deficit bugetar romania, #tinta deficit bugetar, #rata somaj , #deficit bugetar