Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB? (Video)

Joi, 20 August 2015, ora 18:55
4058 citiri
Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB? (Video)
Foto: Ziare.com

Deficitul bugetar ar putea sa ajunga la cel putin 4 la suta, anul viitor, ca urmare a majorarilor salariale si in eventualitatea aplicarii masurilor prevazute in Codul Fiscal, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Ar fi un deficit in jur de 4 la suta din PIB, anul viitor, daca s-ar aplica prevederile din noul Cod Fiscal, cu amendamentele de astazi, plus cresterile de salarii, asa cum se intentiona initial", a declarat Ionut Dumitru, pentru HotNews.

Acesta a subliniat chiar ca deficitul va fi mai mare de 4 la suta.

"Aveam o ingrijorare mare pe partea de Cod Fiscal, care se mai diminueaza prin aceste amendamente, dar ramane in esenta o problema serioasa si pe partea de Cod Fiscal ca implicatie bugetara, dar a aparut o problema chiar mai grava - partea de cresteri salariale.

As spune ca, la cum se prefigureaza lucrurile acum, pe Codul Fiscal si cu cresterile salariale, deficitul are mari sanse sa sara de 4 la suta din PIB in anul 2016. Nu va mai ajunge probabil la 5 la suta din PIB", a mai spus presedintele Consiliului Fiscal.

Acesta afirmase anterior, potrivit Pro TV, ca "daca aproba Codul Fiscal asa cum s-a votat in prima instanta de Parlament si se cresc salariile asa cum au promis guvernantii, in tot sectorul bugetar, toate acestea duc la un deficit bugetar de peste 5 la suta".

Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe

Partidele politice au ajuns, joi, in discutiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20 la suta, dar s-au inteles si in ceea ce priveste alte masuri importante.

Astfel, taxa pe valoarea adaugata va fi micsorata cu 4 procente incepand cu 1 ianuarie 2016, iar TVA va ajunge la 19 la suta anul urmator. Pe de alta parte, supraacciza la carburanti va fi eliminata la inceputul lui 2017. Celelalte masuri cuprinse in Codul Fiscal nu au fost modificate, in consecinta impozitul pe constructii speciale ("taxa pe stalp") nu va mai exista de anul viitor.

Teodorovici vede un deficit de 2 la suta

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a explicat ca discutiile au fost de ordin tehnic si ca schimbarile aduse fata de proiectul initial - reducerea TVA in trepte si eliminarea supraaccizei din 2017, nu din 2016 - vor conduce la micsorarea impactului bugetar al Codului Fiscal, estimat anterior la 4,5 miliarde de lei.

De asemenea, s-a convenit ca deficitul bugetar sa ajunga la circa 2 la suta, nu de peste 2,5 la suta, cum era prevazut initial, iar guvernantii vor prezenta trimestrial situatia financiara in Parlament, pentru ca sa arate daca tinta e respectata sau nu. El a adaugat ca orice reducere de taxe si impozite e "un lucru bun" pentru partenerii Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017

Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, de la sediul Guvernului, ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie.

"Putem, de la 1 octombrie, in special in baza economiilor facute in sistemul de sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta pentru tot personalul din sistemul sanitar", a declarat Victor Ponta.

Acesta a precizat ca impactul bugetar va fi de 1,7 miliarde de lei pe an, subliniind ca este nevoie de o rectificare bugetara, astfel incat din noiembrie sa se plateasca salariile majorate. Premierul a mentionat ca in 2016 se poate aplica o noua crestere de 25 la suta si apoi cresteri similare pana se va ajunge la o dublare a actualelor salarii ale cadrelor medicale.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#deficit bugetar PIB, #deficit bugetar Cod Fiscal, #deficit bugetar mariri salarii, #crestere salarii medici , #deficit bugetar