Deficitul bugetar, o falsa problema? Unde greseste de fapt Guvernul

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 07:37
5725 citiri
Deficitul bugetar, o falsa problema? Unde greseste de fapt Guvernul
Foto: Facebook/Victor Ponta

Deficitul bugetar pentru anul viitor, intens dezbatut in ultimele zile, e o falsa problema pentru Romania, cea adevarata fiind ca tara noastra cheltuie ineficient banul public, iar niciun guvern nu a venit cu o solutie reala in acest caz, considera profesorul universitar Bogdan Glavan.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca a ajuns la un acord de principiu cu creditorii internationali si ca bugetul pe anul 2015 este construit in jurul unui deficit de 1,83% din produsul intern brut.

FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

Cifra este mai mare decat cea vehiculata initial, de 1,4%, si considerabil mai ridicata decat a cerut delegatia Fondului Monetar International, in timpul negocierilor, de 0,9%, solicitare catalogata drept inacceptabila de catre Executiv.

Insa Guvernul a reusit sa convinga partenerii de necesitatea unui deficit bugetar mai mare, in urma unor negocieri extrem de dure, dupa cum au fost descrise de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!

Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar si este ceea ce a inregistrat Guvernul Ponta in primele noua luni din 2014, din cauza ca nu au fost dati bani de la stat pentru investitii, asa cum insusi premierul recunostea in octombrie.

"Avem pentru prima data in istorie - sper si pentru ultima oara in urmatorii ani - excedent bugetar in sensul in care am cheltuit mai putin decat am incasat la buget pe primele noua luni. Noi, insa, ca sa putem sa ne dezvoltam, trebuie sa cheltuim mai mult asa incat va rog frumos sa folositi toate resursele pe care le aveti la dispozitie pentru investitii publice si ceea ce avem prevazut", a spus Ponta la acea vreme.

Deficitul bugetar, o problema reala?

Problema deficitului bugetar nu este una stringenta pentru Romania, in opinia lui Bogdan Glavan, profesor la Universitatea Romano-Americana.

"Acest nivel este in conformitate cu linia pe care am mers in ultimii ani, aceea de reducere a deficitului bugetar, insa eu nu dau o foarte mare importanta acestei probleme, pentru ca marimea deficitului nu influenteaza cresterea economica pe termen lung.

In consecinta, scaderea deficitului bugetar sau permisiunea unui deficit bugetar mai mare nu este un factor important al cresterii economice, e o falsa problema care a starnit un interes mai mare decat ar fi trebuit", a precizat Glavan pentru Ziare.com.

El sustine ca Romania are grave probleme de fiscalitate, insa acestea nu au fost tratate corespunzator de niciun guvern de pana acum.

"Inaintam de la un an la altul fara o strategie in ceea ce priveste cheltuielile si veniturile bugetare. Cand adaugam putin, cand scadem putin, dar in esenta nu se schimba nimic", a atras atentia Glavan.

In schimb, acesta considera ca o problema grava o reprezinta cheltuirea ineficienta a banului public.

"Exista state care se descurca foarte bine cu mai putini bani la buget. Sunt si factori care nu tin de compententa Guvernului, insa nimeni nu a venit cu o solutie la problema asta: cum facem sa eliminam institutiile falimentare care pierd bani, care vor avea nevoie de mai multi bani an de an si care livreaza zero rezultate?", a intrebat Glavan.

El considera ca, daca nu vom reusi sa avem rezultate in aceasta directie, atunci tara noastra se va afla tot timpul intr-o capcana si se va chinui mereu sa gaseasca resurse pentru a acoperi cheltuielile.

"Avem sisteme de asistenta sociala, precum sistemul de pensii, care mananca bani de la un an la altul, insa nu avem raspuns la provocarea asta decat acela ca vom folosi impozitele cetatenilor pentru a le acoperi. Avem alte institutii publice care cheltuie bani ineficient, precum sistemul educational, mi-e cel mai la indemana. Ideea e ca noi cheltuim bani foarte ineficient si cu greu putem da un exemplu de investitie publica, care a avut cat de cat un impact pozitiv", a punctat acesta.

Impozitele sunt ineficiente

Impozitele sunt multe si mari, tocmai de aceea aduc putini bani la buget.

"Pe partea de venituri, e adevarat ca avem foarte multe impozite si un nivel ridicat al fiscalitatii si in consecinta fiecare din aceste impozite aduce putini bani la buget. Impozitele sunt nerentabile, nu aduc bani la buget. Daca impozitul pe profit aduce 2 la suta la buget, atunci nu se justifica. E o povara mare pentru mediul de afaceri si un castig mic pentru stat. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca an de an am adaugat ceva, am mai inventat ceva, iar taxele si impozitele s-au adunat de-a lungul timpului", a explicat Glavan.

Profesorul universitar aminteste ca orice masura luata de Guvern reprezinta fie o carpeala, fie o modificare minora, cum ar fi reducerea TVA la o anumita categorie de produse.

"Asa nu se rezolva problema fiscalitatii impovaratoare", a avertizat Glavan, care este de parere ca e oarecum bine ca nu avem o absorbtie asa de mare a fondurilor europene, pentru ca banii se cheltuie ineficient, pe proiecte fara viitor.

"Alte economii s-au dezvoltat bine mersi si fara ajutoare externe masive si, de asemenea, avem economii in jurul nostru care au intrat in cele mai profunde crize, desi erau campioane la absorbtia fondurilor europene, vezi Grecia sau Spania", a opinat profesorul universitar.

Mai mult, el nu crede in promisiunea facuta in repetate randuri de premierul Victor Ponta, aceea ca la anul nu vor creste taxele si impozitele si nici nu vor fi impuse unele noi.

"Eu nu sunt convins de acest lucru, insa depinde si de dinamica incasarilor bugetare. Dar o 'regula' din ultimii ani a fost aceea ca s-a spus in iarna ca nu vor exista cresteri de impozite, iar in primavara s-a facut exact contrariul", a conchis acesta.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#deficit bugetar 2015, #probleme buget 2015, #fiscalitate romania, #impozite mari Romania , #deficit bugetar