Oficial din Ucraina: Nu vom da faliment si nu avem nevoie de ajutorul Rusiei

Joi, 06 Martie 2014, ora 17:31
1749 citiri
Oficial din Ucraina: Nu vom da faliment si nu avem nevoie de ajutorul Rusiei
Foto: Arhiva

Ministrul interimar de Finante din Ucraina, Oleksander Shlapak, a declarat ca tara sa nu va intra in incapacitate de plata, desi este aproape falita.

Potrivit acestuia, daca resursele existente vor fi utilizate eficient, Ucraina nu va mai avea nevoie de sprijinul Rusiei.

Oficialul ucrainean incearca, astfel, sa ii linisteasca pe investitorii ingrijorati de discutiile cu privire la restructurarea datoriilor tarii, in contextul presiunilor pe randamentele obligatiunilor guvernamentale ale acesteia.

Masura disperata in Ucraina, pentru evitarea temporara a falimentului

"Cred ca Ucraina isi va plati toate datoriile cu ajutorul Fondului International Monetar", a spus Shlapak pentru CNBC.

Un nou guvern a fost constituit in Ucraina saptamana trecuta dupa o perioada de tensiuni sociale in urma carora presedintele Viktor Ianukovici a fost destituit, iar Rusia si-a adus trupele militare pe teritoriul Ucrainei.

Cum a ajuns Ucraina in haos. Topul problemelor care au adus-o in pragul razboiului civil

Potrivit liderilor interimari ai Ucrainei, tara are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Shlapak a precizat 10 miliarde de dolari sunt necesare anul acesta si alte 5 miliarde de dolari in 2015.

"Discutam in prezent cu investitorii si partenerii nostri cu privire la pachetul de asistenta. Utilizarea corecta a resurselor pe care le avem este principalul obiectiv in prezent. Cred ca daca vom reusi acest lucru nu vom mai avea nevoie de ajutorul Rusiei. (...)

Stim ca deficitul bugetar pentru 2014 nu este cel precizat anterior. Principala problema este ca avem nevoie de 10 miliarde de dolari pana la finele acestui an. Aceasta suma ia in calcul si preturile mai mari pentru gazele din Rusia pentru al doilea trimestru al lui 2014", a afirmat Shlapak.

Ucraina primeste un ajutor de 11 miliarde de euro de la UE

Exista in continuare incertitudini cu privire la conditiile care vor insoti banii de la SUA sau Europa, fiind vehiculat un scenariu asemanator celui din Grecia.

Shlapak este insa convins ca Ucraina poate face fata acestor consecinte, afirmand ca cetatenii ucraineni sunt pregatiti sa se confrunte cu "realitatile economice" si sa descopere adevarul crucial despre societatea ucraineana.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Ucraina datorii, #imprumut Ucraina, #Ucraina bani Rusia , #deficit bugetar