Consiliul Fiscal: 2,35 milioane de oameni munceau "la negru" la finalul lui 2011

Joi, 10 Mai 2012, ora 23:58
1945 citiri
Consiliul Fiscal: 2,35 milioane de oameni munceau "la negru" la finalul lui 2011

Aproximariv 2,35 milioane de persoane munceau "la negru" in Romania la finalul anului trecut, in crestere cu aproape 900.000 fata de finalul lui 2008, reprezentand mai mult de o treime (35%) din totalul salariatilor, se arata in raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal.

Potrivit raportului, la finalul lui 2011 lucrau in economie 6,647 milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati. Astfel, rezulta ca diferenta de 2,349 milioane de persoane munceau "la negru".

Totodata, ponderea salariatilor care muncesc "la negru" a crescut de la 22,5% in 2008 la 35,3% in 2011.

Raportul arata ca numarul celor care muncesc in economia neobservata a crescut constant, de la 1,467 de persoane in 2008, la 1,799 de persoane in 2009, 2,257 de persoane in 2010 si 2,349 de persoane in 2011.

Indexarea salariala va complica procesul de ajustare a deficitului bugetar

Indexarea salariala va complica substantial procesul de ajustare a deficitului bugetar structural catre obiectivul pe termen mediu, in contextul obligatiilor asumate prin semnarea "Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare", potrivit CF.

"Indexarea salariala, chiar realizata intr-o maniera care sa limiteze impactul la nivelul bugetului pentru 2012, se va regasi in totalitate la nivelul cheltuielilor bugetare din 2013, complicand substantial procesul de ajustare a deficitului bugetar structural catre obiectivul pe termen mediu (MTO) in contextul obligatiilor asumate prin semnarea Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare", se arata in raportul anual al Consiliului Fiscal (CF) pe anul 2011.

"Cele mai mari riscuri pe plan intern se pot materializa daca angajamentul politic pentru procesul de consolidare fiscala scade, pe fondul unor turbulente politice in anticiparea alegerilor programate pentru 2012. Eventualele derapaje de la o politica fiscal-bugetara stricta (cum ar fi reversarea unor masuri de austeritate implementate deja) pot conduce la depasirea tintei de deficit bugetar pentru 2012 si la deteriorarea perceptiei de risc fata de Romania", se mai spune in raport.

In ceea ce priveste cresterea economica, Consiliul Fiscal sustine ca riscurile se situeaza de asemenea pe partea negativa, provenind in special din surse externe. Atat reducerea avansului economic in zona euro, cat si mentinerea incertitudinilor pe pietele financiare internationale pot contribui la reducerea cresterii economice pentru Romania prin mai multe canale: in primul rand, o cerere externa mai redusa afecteaza negativ exporturile si inrautateste indicele sentimentului economic, in timp ce turbulentele din pietele financiare internationale ar putea creste prima de risc a tarii, cu efecte negative asupra intrarilor de capital in Romania.

Sunt riscuri persistente in privinta atingerii tintei de deficit bugetar pe 2012

Consiliul Fiscal considera ca sunt riscuri persistente in ceea ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar pentru 2012, chiar si in conditiile revizuirii in crestere a tintei de deficit pe cash la 2,2%, de la 1,9%.

"Chiar si in cazul revizuirii ascendente a tintei de deficit bugetar, in opinia Consiliului Fiscal sunt persistente riscuri in ceea ce priveste atingerea acesteia, avand in vedere revizuirea descendenta a proiectiei de crestere economica, precum si datele privind executia bugetara la finele trimestrului intai, in conditiile in care incadrarea in plafonul de deficit s-a produs pe fondul decalarii in luna martie a platii trimestriale a impozitului pe profit, precum si a unei recrudescente a acumularii de arierate la nivelul bugetului de stat si al bugetelor locale", se arata in Raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal.

Institutiile financiare internationale si autoritatile romane au convenit, recent, o relaxare a tintei de deficit bugetar pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB, avand in vedere perspectiva macroeconomica si pentru rezolva revenirea partiala a salariilor si restituirea contributiei pensionarilor.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Consiliul Fiscal, #munca la negru, #riscuri tinta deficit bugetar, #indexare salarii , #deficit bugetar