Cum s-a gestionat Romania in primele 7 luni din 2012

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 10:51
1894 citiri
Cum s-a gestionat Romania in primele 7 luni din 2012
Foto: Arhiva

Deficitul inregistrat in contul curent al balantei de plati pe primele sapte luni ale acestui an s-a diminuat cu circa 35% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor communicate de BNR.

Remarcabil este faptul ca s-au imbunatatit rezultatele pe toate componentele segmentului de servicii (transport, turism si alte servicii), pe partea de transferuri curente si la nivelul fluxului de venituri.

In ceea ce priveste schimbul de bunuri cu partenerii externi, avansul a fost de circa 0,8% atat la exporturi cat si la importuri. De aceea, deficitul in expresie FOB/FOB s-a majorat si el tot cu 0,8%, ceea ce reflecta o stagnare pe zona de competitivitate si o pastrare a gradului de acoperire a valutei necesare importurilor cu cea obtinuta din exporturi (la nivelul de aproximativ 87%).

Soldul pozitiv al serviciilor de transport s-a majorat considerabil, de la 131 milioane euro pe primele sapte luni din anul trecut la 445 milioane euro anul acesta. Soldul negativ pe partea de turism s-a diminuat cu circa o treime, de la -212 milioane euro la -144 milioane euro. Pe partea cea mai consistenta, a serviciilor ce nu intra in cele doua categorii mentionate, s-a produs o echilibrare semnificativa, de la -100 milioane euro anul trecut la -1 milion euro anul acesta.

Din pacate, finantarea deficitului de cont curent prin investitii directe ale nerezidentilor a ramas la un nivel destul de redus (37% din total). Ceea ce explica in parte si evolutia cursului de schimb in sensul deprecierii leului fata de principalele valute, dincolo de problemele interne cu care ne-am confruntat in ultimele luni.

Export net de servicii la schimb cu import net de marfuri

Tendintele amintite mai sus marcheaza o evolutie importanta in directia de derulare uzuala a comertului statelor occidentale dezvoltate, care au tendinta sa acopere un mic deficit pe partea de marfuri cu prestarea neta de servicii catre exterior. Desigur, cu un minus pe partea de turism si cu o compensare pe partea de alte servicii, de altfel si sectiunea cu cea mai mare crestere in PIB consemnat de Romania in prima jumatate a acestui an.

La nivelul veniturilor obtinute din strainatate, s-a inregistrat o crestere de circa de 22%, de la 654 milioane euro la 800 milioane euro. Dar nu acesta a fost factorul principal pentru imbunatatirea balantei de cont curent ci reducerea cu un sfert a veniturilor care au iesit din Romania, de la aproximativ 2,4 miliarde euro in perioada ianuarie- iulie 2011 la numai 1,8 miliarde euro in ianuarie - iulie 2012.

Citeste mai multe despre Cum s-a gestionat Romania in primele 7 luni din 2012: Datoria externa, deplasata de pe termen scurt la termen mediu si lung pe Curs de Guvernare.

Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#deficit bugetar romania, #Romania datoria externa, #Romania export impoort , #deficit bugetar