Ziare.com

Deficitul bugetar a crescut cu 50% in primele opt luni. Continuam sa cheltuim mult mai mult decat incasam

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 16:58

   

Deficitul bugetar a crescut cu 50% in primele opt luni. Continuam sa cheltuim mult mai mult decat incasam
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele opt luni cu un deficit de 21,9 miliarde lei (4,61 miliarde euro), 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 50% mai mare fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Comparativ, in primele 8 luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 14,6 miliarde lei, respectiv 1,54% din PIB. In primele 8 luni ale anului 2017, deficitul bugetar a fost de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, in crestere fata de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016.

In primele 8 luni din 2019, veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 204,1 miliarde lei, reprezentand 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018.

"Se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+15,8%, respectiv o crestere cu 10,1 miliarde lei), impozit pe profit (+14,3%, respectiv o crestere cu 1,5 miliarde lei), TVA (+11,6%, respectiv o crestere de 4,3 miliarde lei ), accize (+8,9%, respectiv o crestere de 1,6 miliarde lei), venituri nefiscale (+5,7%, respectiv o crestere cu 1,01 miliarde lei)", se arata in comunicat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA in crestere cu 11,6% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 41,3 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 15,4% respectiv o crestere cu 0,6 miliarde lei.

Se inregistreaza scaderi ale incasarilor cu 99,2% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule. Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 9,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 226,1 miliarde lei, cu 14,8% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,9% mai mari fata de cele realizate in primele opt luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,8% fata de primele opt luni ale anului precedent.

"Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dar si la bugetul de stat. Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu subventiile cu 12,6%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 10,7%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei", se arata in comunicat.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19 miliarde lei, cu 6,2 miliarde mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre deficit bugetar 8 luni
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@copilul , printul si alti troli

Duduie bre economia, duduie stomacul de foame:)) Ne duce PSD-ul la sapa de lemn. Votati cat mai repede USR-PLUS sa inceapa reforma.

 

La sapa de lemn va duce UE-ul, amice. De vreo 30 de ani

incoace.

Si cum ne duce, bre, de 30 de ani....

...cand noi nu suntem membri UE decat de vreo 12 ani?
Si ce anume face rau UE, in afara faptului ca ne da bani, ca sa aiba pesedeaua hoata ce fura? Si bineinteles, sa-ti dea si tie din ce fura, ca sa aberezi pe aici...

Da, exact asa, tot strainii sunt de vina

Da, ma, UE e de vina ca furam si banii publici si banii din fondurile europene ca lacustele. Cand am plecat la drum cu UE aveam un PIB de 40 de miliarde de euro si un salariu mediu net de 150 de euro, acum am depasit 200 de miliarde de euro PIB si 600 de euro salariul mediu net. Asa rau ne-a mers cu UE

E "meritul" nostru in intregime ca avem in continuare deficit urias si ca astea nu ne-am ales cu nimic din toata deficitul astea: nici spitale noi, nici autostrazi noi, nici scoli noi, nici reabilitarea caii ferate, nimic.

Asta e ambitia cea mare a PSD-ului: sa ramana desertul Sahara dupa ei. Plus cam 80 de miliarde de euro datorie publica, sa aiba si copiii nostri o pentru ce munci.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor