Germania si Franta, discutii in secret: Cum vor sa evite sanctiunile Comisiei Europene pentru Hexagon

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 13:59
2961 citiri
Germania si Franta, discutii in secret: Cum vor sa evite sanctiunile Comisiei Europene pentru Hexagon
Foto: fr.sports.yahoo.com

Comisia Europeana ar putea respinge proiectul de buget pe 2015 al Frantei, pentru ca rateaza tinta de deficit, insa Germania discuta in secret cu Hexagonul despre o modalitate prin care ar putea evita acest lucru, arata publicatia Der Spiegel.

Guvernele de la Paris si Berlin lucreaza la un acord care va fi prezentat in fata oficialilor de la Bruxelles, ce contine un set de masuri care au ca scop reducerea deficitului si implementarea unor reforme structurale.

Astfel, liderii celor doua tari spera sa convinga Comisia Europeana sa nu respinga proiectul de buget pe anul 2015 al Frantei.

In schimb, Germania va veghea asupra evolutiei situatiei din a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene, care nici anul viitor nu va reusi sa isi reduca deficitul bugetar la nivelul acceptat de blocul comunitar, de 3% din PIB, scrie Der Spiegel, pe surse, potrivit CNBC.

Mai mult, cancelaria condusa de Angela Merkel ar urma sa se opuna sanctiunilor care ar putea fi impuse Frantei de catre Comisia Europeana pentru incalcarea acestei reguli.

In ciuda disciplinei fiscale pe care o promoveaza intens, Germania nu vrea probleme in zona euro. Un oficial neamt, care a vrut sa ramana anonim, a precizat ca respingerea bugetului Frantei de catre Comisie ar dauna foarte mult relatiilor bilaterale germano-franceze.

In acelasi timp, stagnarea economica a blocului comunitar a pus o presiune mare pe Angela Merkel sa isi revizuiasca atitudinea rigida.

Totusi, in vazul tuturor, politicienii de la Berlin sustin ca cele doua guverne nu trebuie sa lucreze la un plan in locul Comisiei Europene. "Masurile legate de bugetul Frantei trebuie negociate cu Comisia Europeana", a spus un purtator de cuvant al ministrului de Finante Wolfgang Schauble.

Guvernul de la Paris a refuzat sa comenteze situatia.

O mare putere europeana, posibil conflict cu Bruxelles-ul pe buget

CE ar putea respinge bugetul Frantei

Statele din zona euro trebuie sa trimita Comisiei Europene proiectele de buget pentru anul urmator pana la jumatatea lunii octombrie.

Normele prevad un deficit bugetar de maxim 3%, insa Franta a obtinut numeroase derogari in ultimii ani. In proiectul pe 2015, acest indice este situat la 4,3%.

Daca CE va decide ca Franta, precum si Italia, trebuie sa modifice bugetele in conformitate cu legislatia comunitara, atunci institutia trebuie sa faca solicitarea in termen de doua saptamani de la primirea proiectelor, respectiv pana la sfarsitul lunii octombrie.

Mai mult, Executivul european ar putea decide sa aplice sanctiuni Parisului pentru incalcarea regulilor comunitare.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Germania discutii buget Franta, #Germania plan buget Franta, #Comisia Europeana buget Franta , #deficit bugetar