Grindeanu discuta cu ministrul Finantelor si presedintele ANAF despre scrisoarea Comisiei Europene

Vineri, 03 Martie 2017, ora 07:22
5441 citiri
Grindeanu discuta cu ministrul Finantelor si presedintele ANAF despre scrisoarea Comisiei Europene
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu se intalneste, vineri dimineata, de la ora 9.00, cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria.

Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro ca discutia vizeaza scrisoarea de la Comisia Europeana trimisa Guvernului in care se cer masuri pentru reducerea deficitului, estimat la 3,6%, dar si despre incasarile la buget.

Potrivit surselor citate, ar fi prima discutie despre scrisoarea Comisiei Europene, acest subiect nefiind abordat pana acum de membrii Guvernului.

De asemenea, in cadrul intalnirii, se discuta si despre incasarile la buget, subiect generat de faptul ca executia bugetara pe luna ianuarie a starnit ingrijorari, au mai afirmat sursele citate.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, executia bugetara pe ianuarie s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, mai mic decat in aceeasi perioada a lui 2016, cand a fost de 4,7 miliarde de lei.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, i-au trimis lui Viorel Stefan o scrisoare pe 22 februarie in care avertizeaza asupra riscului ca deficitul de 3% sa fie depasit, ajungand la 3,6% in 2017 si la 3,9% in 2018.

"Comisia Europeana a dat publicitatii, recent, Prognoza de Iarna care contine si proiectiile bugetare ale Romaniei. Comisia a remarcat cresterea abrupta fata de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% in 2016. Documentul estimeaza un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 si unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, exista un risc clar, in baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 si 2018, de neindeplinire a criteriilor de deficit", se arata in scrisoarea publicata de cursdeguvernare.ro

Romania a primit doar o scrisoare formala din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis si Pierre Moscovici, in contextul publicarii de catre Comisia Europeana a rapoartelor privind situatia economica si sociala din statele membre, insa nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuala depasire a tintei de deficit pentru anul 2017, a raspuns Ministerul Finantelor, care asigura ca se va incadra intr-un deficit de 3%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scrisoare Comisia Europeana deficit , #deficit bugetar