Isarescu: Simpla crestere economica nu corecteaza un deficit structural

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 21:11
1543 citiri
Isarescu: Simpla crestere economica nu corecteaza un deficit structural
Foto: Antena 3

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca simpla crestere economica nu va ajuta la acoperirea deficitului structural si ca este nevoie de o perioada mai lunga pentru a se intampla acest lucru.

"Am consdierat ca este bine sa abordam aceasta problematica acum, cand suntem in suferinta. Mai peste tot au crescut intr-o forma sau alta impozitele sau s-au facut economisiri si taieri ale cheltuielilor, iar in asemenea conditii apar probleme si tensiuni soociale, se contureaza conflicte si in asemenea momente se pot intampla cotitutri in viata sociala.

In Romania vedem aceeasi situatie, chiar daca unele cifre macroeconomice legate de datoria suverana nu sunt deloc dramatice, prin comparatie, insa ele ridica unele probleme. In ceea ce priveste deficitele bugetare, ele ridica probleme atat prin marirmea lor cat si prin structura lor, fiind deficite structurale, de durata, care sunt greu de corectat, iar corectia nu apare numai din crestere economica. Gravitatea deficitului structural este mai mare in recesiune, dar simpla crestere economica nu il corecteaza", a declarat Mugur Isarescu, miercuri, la un seminar pe teme economice.

Potrivit guvernatorului, aceasta situatie duce la crearea unui cerc vicios, prin cresteri de dobanzi si micsorarea partii disponibile pentru cheltuiala publica.

"Toate acestea pot fi preludiul unui semn de cerc vicios care se manifesta prin neincrederea pietelor si in utlima instanta poate sa apara si evitarea finantarii", a completat Isarescu.

Seful BNR a tinut sa explice ca intre legile juridice si cele economice exista uneori diferente, cauzate de unele descoperiri financiare.

"Exista nevoia de a face noi clarificari in ce priveste legatura intre legile juridice, legile omenesti, facute de parlamente, si legile economice sau legistatile economice, cum se numesc ele.

Aici, daca ne uitam la imperativele sociale, este clar ca sunt acoperite juridic, sunt legi care incearca sa rezolve rezonabil problema imperativelor sociale ale Romaniei, dar descoperirea financiara apare tot mai evidenta si este data de marimea deficitului. Se vorbeste cu mare usurinta despre o nevoie a corectiilor sociale. Si noi, cei de la BNR, parem a fi cinici cand abordam aceste lucruri, dar asta e misiunea noastra sa spunem adevarul financiar", a conchis Mugur Isarescu.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#deficit structural, #crestere economica, #masuri economice , #deficit bugetar