Ministerul de Finante reactioneaza dupa ce Eurostat a spus ca avem cel mai mare deficit bugetar din UE

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 16:59
5692 citiri
Ministerul de Finante reactioneaza dupa ce Eurostat a spus ca avem cel mai mare deficit bugetar din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul de Finante a reactionat, miercuri, dupa ce Eurostat a anuntat ca Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE, in trimestrul al doilea, si da asigurari ca tinta de deficit stabilita pentru acest an nu este in pericol.

"Tinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilita pentru anul 2017, nu este in pericol. Diferenta dintre soldurile mentionate in comunicatul Eurostat si datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atat din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizand metoda pe angajamente, cat si din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Institutia explica si cum a calculat Eurostat valoarea de 4,1% pentru deficitul bugetar din al doilea trimestru din acest an pentru Romania.

"Precizam ca valoarea comunicata de EUurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB. Aceasta reflecta componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare, si raportata la PIB din trimestrul II, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei o valoare nominala mai redusa decat in trimestrele III si IV ale anului", subliniaza Ministerul de Finante.

Ministerul reaminteste si ca in anul 2016, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentand 23,5% din PIB-ul anual.

"Valoarea cea mai ridicata a PIB-ului trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. In trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, avand aceeasi pondere in PIB-ul prognozat pentru anul 2017", mai mentioneaza institutia.

De asemenea, precizeaza Ministerul de Finante, in datele publicate de Eurostat se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,7% din PIB in trimestrul II din anul 2016, in conditiile in care deficitul pe intregul an a fost de 3% din PIB.

"Raportat la perioada comparabila din 2016 (trimestrul II) se observa ca deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie precizat ca ajustarea a condus la valori foarte scazute in trimestrele III si IV din 2016, respectiv 2,3% si 2,1%. Asadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natura a explica valorile anuale. Este de asteptat o astfel de evolutie sezoniera si pentru trimestrele III si IV din 2017, astfel incat sa se ajunga pe intregul an la valoarea de sub 3% din PIB", conchide Ministerul de Finante.

Amintim ca Eurostat a anuntat marti ca Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, in trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeana (UE).

Guvernul PSD-ALDE si-a asumat respectarea tintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. In caz contrar, Romania risca sa intre in procedura de deficit excesiv.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#deficit bugetar romania, #Eurostat deficit bugetar , #deficit bugetar