Pomenile electorale ne pun pe lista neagra a UE? Finantele spun ca deficitul ar putea ajunge si la 4%

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 19:11
4304 citiri
Pomenile electorale ne pun pe lista neagra a UE? Finantele spun ca deficitul ar putea ajunge si la 4%
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a declarat ca toate masurile adoptate de Parlament in ultimele zile, printre care si cresterile de salarii in Educatie si Sanatate, vor duce la depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB anul viitor. In acest caz, Romania risca sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Declaratiile au fost facute dupa ce PSD, ALDE si UDMR au votat in comisiile de specialitate cresterea salariilor in Educatie si Sanatate cu 15% in medie, incepand de la 1 ianuarie 2017. Banii ar urma sa fie luati din cresterea economica prognozata, punct de vedere contestat vehement atat de Consiliul Fiscal, cat si de PNL, dar si de membri ai Executivului.

Ministrul de Finante a reamintit ca Guvernul a aprobat deja Strategia fiscal bugetara pe termen mediu, in care a prognozat pentru anul urmator un deficit de 2,77% - 2,8%.

"Aceasta crestere de cheltuieli nu a fost luata in considerare in elaborarea strategiei", a punctat ministrul de Finante, apreciind ca masurile de crestere a salariilor adoptate luni seara si marti in comisiile din Camera Deputatilor "fac, dupa calculele noastre, 4,85 miliarde de lei".

"Cu siguranta ne-ar duce la un deficit de peste 3% din PIB, daca nu cumva se ajunge la reducerea altor cheltuieli pentru compensare (...) Este vorba de mai multe initiative legislative votate in ultimul timp, avem cheltuieli ambitioase pe Masterpan, pe investitii. Daca sunt toate puse in buget, probabil ca deficitul ar putea sa sara de 4%", a mai subliniat ministrul.

Intrebata daca Guvernul va contesta legea la Curtea Constitutionala, Anca Dragu a raspuns: "Sa vedem in ce forma va iesi si apoi vom vedea ce masuri vom lua (...) Trebuie sa terminam calculele".

Ca si ministrul Muncii, ministrul de Finante a reamintit ca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare prevede clar ca nu pot fi crescute cheltuielile salariale si cu pensiile inainte cu 180 de zile de alegeri.

"De asemenea, Legea finantelor publice si Constitutia spun clar ca orice crestere de cheltuieli trebuie documentata si insotita de sursa de venit aferenta. Este vorba de responsabilitate fiscal bugetara", a subliniat ministrul.

Totodata, Anca Dragu a precizat ca guvernul Ciolos lucreaza la un buget pentru anul viitor, "dar conform legii Finantelor publice, bugetul este elaborat, votat si transmis Parlamentului de noul guvern", rezultat in urma alegerilor.

Legea cresterii salariilor in Educatie si Sanatate va ajunge in urmatoarele zile la vot in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv in cazul unui stat membru UE daca acesta se plaseaza peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Anca Dragu cresteri salarii Sanatate, #Anca Dragu deficit bugetar , #deficit bugetar