Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE

Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:57
8464 citiri
Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Codului Fiscal, astfel ca este gata sa treaca si peste promisiunile facute partenerilor externi pentru a implementa masurile cuprinse in acest document.

Tara noastra s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va avea un deficit bugetar de 1,2% in 2016, dar tinta nu va fi atinsa, in contextul reducerii taxelor prognozata pentru anul viitor.

  • Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.

Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care are acum in grija finantele Romaniei, a recunoscut ca nu se poate tine de promisiunea legata de deficitul bugetar, dar a insistat asupra faptului ca va pastra indicele sub nivelul de 3%, cat este stipulat in Tratatul de la Maastricht.

El a plusat si a spus, marti, ca exista unele state membre UE care au depasit si acest prag de 3%, explicand ca nu vrea sa sacrifice bunastarea Romaniei doar pentru a indeplini un angajament luat in urma cu cativa ani.

Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA

Discursul sau a devenit ulterior mai incisiv: "Nu pot si nu vreau sa fiu campion la austeritate". Teodorovici a spus si ca va incalca intelegerea cu partenerii externi, de dragul Codului Fiscal.

Ministrul de Finante: Nu pot si nu vreau sa fiu campion la austeritate

"Ca si principiu, vreau sa spun un lucru foarte clar: daca ar fi sa aleg intre o astfel de situatie, adica de a depasi angajamente asumate in afara tarii pentru binele acestei tari, am s-o fac cu orice risc. Niciodata n-am sa pun mai presus angajamentele asumate in extern fata de ceea ce inseamna interes national. Niciodata. Cu orice risc", a transmis acesta, miercuri, la RFI Romania.

Declaratiile au avut loc in contextul in care, vineri, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare doar dupa "o riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat. Ulterior, premierul Victor Ponta a spus ca va fi organizata o sesiune extraordinara a Parlamentului, iar documentul va fi adoptat pana la 1 septembrie.

Ponta s-a hotarat in sfarsit: Cum va fi adoptat Codul Fiscal

Vom infuria partenerii externi?

Dar ne permitem sa incalcam promisiunile facute in fata partenerilor externi, cand grecii au negociat cu acestia timp de sase luni si tot la mana lor au ajuns? Fostul ministru de Finante elen, Yanis Varoufakis, i-a criticat in repetate randuri pentru ca ii obliga sa adopte niste masuri de austeritate nedorite. Un exemplu: "Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a precizat acesta intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, la inceputul lunii iulie.

Criza in Grecia: Ministrul elen de Finante ii acuza pe creditori de terorism si umilirea grecilor

Intrebari pentru Teodorovici

Ana Otilia Nutu, analist de politici publice la Expert Forum, il trage de maneca pe ministrul Finantelor si ii cere sa aduca lamuriri.

"Ar fi bine sa explice dl Teodorovici la ce se refera cand zice de interesul national pe care il apara impotriva conspiratiilor internationale de tot felul. Pana una-alta, vad ca facem deficite exclusiv pe seama cresterilor cu salariile si pensiile, in timp ce investitiile publice au scazut la un minim istoric si nu reusim sa absorbim banii aia pe care finanta mondiala ni-i da gratis", a sustinut aceasta, pentru Ziare.com.

Premierul Victor Ponta i-a atentionat pe colegii sai din Guvern, miercuri, pentru ca nu au cheltuit toti banii care le-au fost pusi la dispozitie.

Ponta anunta rectificarea bugetara: Mai multi sau mai putini bani? (Video)

"Marti avem sedinta pentru rectificare. Nimeni nu pierde niciun leu, rectificarea e pozitiva. Avem mai multi bani decat s-a trecut in Legea Bugetului, vestea proasta e ca multi dintre dvs - si aici ma refer la institutii - nu ati reusit sa cheltuiti toti banii", a transmis premierul, la debutul sedintei de guvern.

Dar ministrul Finantelor a dat asigurari ca la rectificarea bugetara, programata pentru saptamana viitoare, domeniul investitiilor va avea cel mai mult de castigat.

Ce problema am putea avea

Problema cea mare e ca deficitele trebuie acoperite din imprumuturi si nu vor mai exista creditori dispusi sa finanteze, dupa experienta Greciei, sau vor cere dobanzi foarte mari, ne-a mai spus Ana Otilia Nutu.

"Cel mai probabil vom avea nevoie din nou de un ajutor de la FMI, exact ca in 2009. Si iarasi ajungem la ajustari de acel tip (masuri de austeritate - n.red.). Si mai e inca un lucru: cheltuielile cu pensiile si cu salariile sunt recurente. Daca le cresti azi, ai de platit sume mari si maine, si poimaine.

In 2008, in pensii si salarii s-a tocat asa-numitul 'fond de dezvoltare', veniturile din privatizari (cum ar fi BCR), asa s-a finantat primul an de crestere. Acum nu avem nici macar o rezerva ca asta", a atras atentia analistul Expert Forum.

Diferente uriase intre lefurile bugetarilor, dupa noua lege a salarizarii

Salarii majorate pentru demnitari Oprea il acuza de minciuna pe Ponta: Ideea a fost a lui!

Salariul minim brut creste de miercuri: 1,5 milioane de persoane primesc mai multi bani

Ce masuri a luat Guvernul in absenta lui Ponta: Vizeaza salariile si alocatiile

Fara deficit

La randul sau, profesorul universitar Bogdan Glavan sustine ca, daca vrem scapam de "circoteca", atunci solutia este urmatoarea: deficit bugetar zero.

"Pentru ca, in lipsa motivatiilor corecte, statul cheltuie banii mai prost decat un individ. Pentru ca un calcul adecvat cost-beneficiu al deficitului bugetar trebuie sa ia in considerare nu doar multiplicatorul cheltuielilor publice (alta inventie socialist-keynesiana), ci si riscul politic, inconsecventa guvernarii pe termen lung.

Daca astazi Romania ar fi operat cu o regula care interzicea deficitul bugetar, nu mai asistam la galceava politicianista pe problema scaderii taxelor. Reducerea TVA ar fi fost acompaniata (automat) sau nu de scaderea cheltuielilor publice, in functie de impactul exact asupra veniturilor bugetare in 2016, 2017, 2018... In orice caz, nu am mai fi auzit cum se lanseaza guvernul in cresteri ametitoare de salarii pentru bugetari", a scris Bogdan Glavan pe blogul Logica Economica.

Deficitul bugetar, o falsa problema? Unde greseste de fapt Guvernul

Pe de alta parte, analistul Florin Citu sustine ca ar fi mai bine ca tara noastra sa aiba un excedent.

"Domnule Teodorovici, cel mai bun deficit pentru economie este surplusul. Economia trebuie sa se dezvolte, nu statul. Statul se dezvolta cu economia si nu invers", a scris pe Facebook Florin Citu.

Dar fondurile europene?

In alta ordinde de idei, Ana Otilia Nutu mai are cateva nelamuriri.

"Ar mai fi bine sa-l mai intrebe cineva pe dl Teodorovici ce se mai aude in general cu absorbtia fondurilor europene. La inceputul anului, ne promitea absorbtie de 80% la sfarsit de 2015. Pana acum, in ultimele 6 luni, absorbtia a crescut de la 51 la 54%. Tine tot de dl Teodorovici, avand in vedere ca fondurile europene trec prin bugetul national", a sustinut analistul Expert Forum, despre fostul ministru al Fondurilor Europene, care detine acum portofoliul Finantelor.

Sursa: Ministerul Finantelor

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Teodorovici deficit bugetar, #probleme deficit bugetar, #ministru finante deficit, #adoptare Cod Fiscal, #cod fiscal deficit , #deficit bugetar