Ziare.com

Presedintele Consiliului Fiscal raspunde acuzatiilor facute de Ponta: Nu am spus asa ceva

de Constantin Pescaru
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:38

   

Presedintele Consiliului Fiscal raspunde acuzatiilor facute de Ponta: Nu am spus asa ceva
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal (CF), a raspuns acuzatiilor aduse de premierul Victor Ponta, care a sustinut ca membrii acestei institutii spun ca Guvernul nu ar trebui sa plateasca drepturile salariale castigate in instanta de unii bugetari, precum si unele arierate.

"Noi (Consiliul Fiscal - n.red.) nu am spus ca nu vrem sa se plateasca acele obligatii, sunt stabilite de justitie si trebuiau achitate in 2015, cand erau programate", a spus Ionut Dumitru, referitor la acuzatiile premierului Victor Ponta facute miercuri, la debutul sedintei de guvern.

Prim-ministrul a mentionat ca nu intelege opozitia Consiliului Fiscal fata de a treia rectificare bugetara din 2014.

"Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati si este prima data cand nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autoritatilor locale", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei.

Legat tot de cea de-a treia rectificare bugetara, presedintele CF a amintit ca "legea ne da dreptul doar la doua (intr-un an - n.red.) si ca incalca legea MFP, care nu permite o rectificare in decembrie, precum si multe alte articole".

Pe de alta parte, Ionut Dumitru sustine ca trebuie sa tinem minte ca Guvernul a motivat ca ia aceasta decizie in contextul nerealizarii cheltuielilor cu investitiile publice.

"Practic, Executivul incearca sa degreveze anul 2015, aducand o parte din cheltuielile de atunci in 2014, insa noi am atras atentia ca nu ajuta deficitul pentru anul viitor, care trebuie sa ajunga la 1,4% dupa standarde europene.

Nu e ajutat decat foarte putin de aceasta decizie, insa realitatea e ca noi nu am facut investitii publice si de aceea avem excedent dupa 10 luni", a punctat presedintele Consiliului Fiscal, care considera ca s-au incalcat foarte multe reguli.

Ionut Dumitru este de parere ca a treia rectificare bugetara nu era necesara, avand in vedere ca nu au existat schimbari importante, reiterand faptul ca "neefectuarea investitiilor publice nu e de dorit".

Ce a reclamat Consiliul Fiscal

Guvernul a adoptat, miercuri, a treia rectificare bugetara in cadrul sedintei de Guvern, in ciuda opozitiei Consiliului Fiscal, care a publicat o opinie pe aceasta tema.

A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

CF a atras atentia ca a treia rectificare bugetara din acest an incalca mai multe prevederi legale si arata "incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului", privind in special investitiile.

"In plus, este dificil de inteles oportunitatea achitarii in avans a drepturilor salariale restante comparativ cu esalonarea programata initial prin apelul la o multitudine de incalcari ale regulilor fiscale statuate prin legile in vigoare, in conditiile in care apare drept putin probabil ca aceasta sa usureze constructia bugetara pentru anul 2015", arata Consiliul Fiscal.

Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar inregistrat la 10 luni, ca urmare a cresterii incasarii veniturilor bugetului general consolidat fata de estimari si avand in vedere situatia favorabila din perspectiva incadrarii in plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este in mod evident fals, intrucat situatia de excedent bugetar dupa 10 luni nu se datoreaza nicidecum unor venituri care sa depaseasca substantial estimarile, ci pur si simplu nerealizarii cheltuielilor cu investitii, arata Consiliul.

Astfel, la finele lunii octombrie cheltuielile de natura investitiilor erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, in conditiile in care la nivelul intregului an 2014 programarea bugetara (corespunzator celei de-a doua rectificari bugetare) indica cheltuieli de investitii mai mari cu circa 5,8 miliarde de lei decat in 2013.

Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii (Video)

"Din punctul de vedere al Consiliului fiscal, situatia este departe de a reflecta o buna gestiune si executie a bugetului public, fiind dimpotriva marturia unei evidente incapacitati la nivelul administrarii portofoliului de proiecte de investitii publice, de natura sa induca nejustificat un impuls fiscal negativ in economie", conform Consiliului.

Reprezentantii CF justifica aceasta afirmatie si prin modificarile propuse de a treia rectificare bugetara, in conditiile in care programul de investitii publice consemneaza o noua reducere, de 1,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul aferent celei de-a doua rectificari bugetare, cu atat mai mult cu cat aceasta din urma este una foarte recenta, avand loc la finele lunii septembrie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4515 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca e vorba de fraude fiscale

Campionii la NUP sint sponzorii lui Ponta, in frunta cu omul de afaceri, din consiliul de control al SRI, Ghitza Sebastian, cel cu Milioane in Elvetia, Dubai si Monaco.

 

Ponta trebuie inregistrat de cate ori se vorbeste cu el,deoarece

minte cum respira!
Dupa catastrofala risipa a banului public pe aniversare sa ,sau pomeni electorale,mai ales catre baronii ce urmau sa-l sustina la alegeri,acum da din colt in colt nefiind capabil sa asigure indeplinirea promisiunilor,angajamentelor si obligatiilor(unele prin justitie)care-i stau in fata!
Marea crima a guvernului Ponta a fost comisa prin suprimarea investitiilor publice,singurele cheltuieli bugetare in masura sa asigure dezvoltarea economiei!
Este dovada cea mai clara a indiferentei acestui individ si gastii PSD,fata de interesele nationale!
Trebuie facute anchete referitoare la cheltuirea banului public,mai ales in campania electorala!
Cu cat sta mai mult,fortat ,la guvernare,cu atat se afunda mai rau!Teo

 

mai terminati cu prostiile!

Bine ar fi ca statul sa se aschite de obligatii. Probabil ca dvs faceti parte din cei carora nu prea va place sa va achitati datoriile! Asa ca mai usor cu manipularea.

 

Asta

De la Consiliul fiscal ia banii degeaba in primul rand el, ei ar trebui sa vina in sprijinirea guvernului ca pentru asta a fost constituit Consiliul sa elaboreze politici macroeconomice dar eu nu am vazut nici macar o incercare in acest sens.
In toate opinile publicate nu face decat sa conteste aberand in ultima desi stie ca sunt suspendate normele le invoca la incalcare.
Se plange de lege dar nu vine cu nici-o propunere de modificare bazata e realitatea romaneasca, seful ( ca restul nu conteaza stau si i-au salariul baban de subsecretar de stat)
Si acum pe bune cum mama zmeului sa elaboreze astea 5 politici macroeconomice 2 habar nau de realitatea economica iar ailalti 3 n-au timp si in schimb au atitudini de slugi nu au curaj sa-si spuna si ei ceva.
N-am nimic cu ei dar doar sa se planga si sa nu-si indeplineasca atributiile mai bine sa plece acasa.
Maine poimaine se va trimite bugetul in parlament si inca nu am vazut publicat niciun studiu, analiza ce vreti voi, de macroeconomie nimic ei se cred pusi acolo ca chibiti atata tot.
O institutie care toaca bani degeaba ca in bancul cu ciobanul si inaltul deminitar constata si ei ce stie tot poporul si elaboreaza indicati pretioase nefolositoare.

 

Consiliul fiscal este una dintre cele mai importante institutii

Apolitice din Romania! Pacat ca avizul sau nu este obligatoriu! Este format numai din superprofesionisti (platiti simbolic!).Pozitia lor e corecta aici. Legea prevede maximum 2 rectificari bugetare, insa, atentie, conform constitutiei rectificarea se aproba obligatoriu de parlament!Reprosul meu adresat Consiliului Fiscal este ca aproba (fie si tacit!)amanrea sine die a datoriilor statului catre cetatenii sai. Viata este strict limitata, domnilor. Daca imi puteti "proroga" moartea cu 100 de ani sunt dispus sa astept, altfel, NU! Astept Legea "Prorogarii" *** mele (in particular si a romanilor, in general!)! Doamne-ajuta!

 

hehhehe

sunt platiti simbolic hehehe au salar de secretar de stat si de subsecretar asta fara alte cheltuieli, plus ca nu au program fix de lucru.
heheheh astai buna platiti simbolic


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor