Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania se imprumuta 2 milioane de euro in fiecare ora

Luni, 23 August 2010, ora 08:52
1575 citiri
Romania se imprumuta 2 milioane de euro in fiecare ora
Foto: istock photo

Doar in 2010 Romania s-a imprumutat 11 miliarde de euro, mai exact doua milioane de euro in fiecare ora, de la banci, FMI, CE sau de la investitorii straini. Cu toate acestea, ministrul Muncii promite bugetarilor ca vor avea salarii mai mari in 2011.

Andreea Vass, consiliera economica a premierului Emil Boc, este de parere ca este normal ca un stat care are cheltuieli mai mari decat veniturile sa se imprumute, deoarece nu exista alta varianta de a-si onora obligatiile.

"Imprumuturile sunt inevitabile. Atat timp cat ai aceasta datorie, atat timp cat exista un deficit bugetar atat de mare, cum este cel din Romania, aceasta datorie trebuie platita. Important este de unde se iau acesti bani, la ce randament si ce faci cu ei", a declarat Vass, arata Gandul.

Aceasta a spus ca s-a ajuns la situatia actuala din cauza ca nu au fost reduse pensiile.

"Constitutia ne obliga sa ne imprumutam pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii. Este evident ca relansarea economica a fost amanata datorita esecului masurilor de austeritate, esec datorat deciziei Curtii Constitutionale. Este inutil sa ne mai invartim ca pisica in jurul cozii: trebuie sa platim pensiile asa cum sunt pentru ca asa a decis Curtea", a explicat Vass.

In ciuda situatiei actuale, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a promis ca anul viitor bugetarii vor primi salarii mai mari.

"Daca anul viitor vom restrictiona in continuare al 13-lea salariu si primele de vacanta, vom avea inca 5%, deci vom avea 10%, la care vom putea adauga o crestere datorata reducerii de personal pe care o facem acum. Salariile mici care sunt in jurul salariului minim pe economie sau peste salariul minim vor avea cresteri peste 25%", a spus ministrul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Romania imprumuturi, #romania imprumut FMI, #Romania imprumuturi externe , #deficit bugetar