Rusanu: FMI sa ne permita sa depasim tinta de deficit, altfel nu ne putem dezvolta niciodata!

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 11:51
1875 citiri
Rusanu: FMI sa ne permita sa depasim tinta de deficit, altfel nu ne putem dezvolta niciodata!
Foto: Arhiva

Bugetul pe 2013 va fi bazat pe un deficit bugetar de 2%, tinta care va duce insa la "diminuarea drastica a investitiilor finantate de stat", spune liderul deputatilor PNL, Dan Radu Rusanu.

El cere FMI sa permita depasirea acestei tinte pentru anumite proiecte de infrastructura. Rusanu mai acuza bancile comerciale ca, prin "reducerea drastica a creditarii, pun in pericol stabilitatea economica si pacea sociala".

Dan Radu Rusanu declara, la RFI Romania, ca "bugetul de stat pe 2013 va fi marcat de trei constrangeri principale. Prima constrangere va consta in plata datoriilor catre organismele financiare internationale, in principal Fondul Monetar International, datorii facute de Guvernul Boc in perioada 2009-2011 si care acum au inceput sa ajunga la scadenta, incepand cu acest an. S-a mai platit o rata, dar foarte mica in decembrie 2012".

El spune ca "a doua constrangere ar consta in incadrarea bugetului de stat al Romaniei intr-un deficit bugetar de numai 2%, deficit care-ti impune diminuarea drastica a investitiilor finantate de stat".

Liberalul precizeaza ca "a treia constrangere ar fi reducerea de catre bancile comerciale a liniilor de credit pentru agentii economici la jumatate fata de anul 2012. Romania a fost obligata in perioada anilor 1998-2004 de organismele financiare internationale si nu numai, sa-si privatizeze cele mai importante banci si m-as referi la Banca Comerciala, Banca de Dezvoltare, Banca Agricola, fapt ce a determinat ca astazi cota de piata a bancilor straine in Romania sa fie de peste 90%.

In aceste conditii, refuzul acestor banci de a-ti mai finanta economia reala prin reducerea drastica a liniilor de creditare, motivata intotdeauna de aceasta politica a bancii-mama, pune in pericol atat stabilitatea economica, cat si pacea sociala in Romania".

Citeste mai multe despre Rusanu: FMI trebuie sa ne permita sa depasim tinta de deficit de 2%, altfel nu ne putem dezvolta niciodata! pe RFI Romania.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Rusanu buget 2013 FMI, #Rusanu tinta deficit FMI , #deficit bugetar