Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful Consiliului Fiscal explica de ce s-a ajuns la asa-zisa gaura din buget si cat ne vor costa, de fapt, masurile luate acum de Guvernul PSD

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 10:11
9722 citiri
Seful Consiliului Fiscal explica de ce s-a ajuns la asa-zisa gaura din buget si cat ne vor costa, de fapt, masurile luate acum de Guvernul PSD
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a explicat ce ar trebui sa faca Guvernul condus de Sorin Grindeanu pentru a nu depasi deficitul bugetar de 3% convenit de tara noastra cu Uniunea Europeana.

Dumitru a declarat, intr-un interviu acordat Romania Libera, ca "cel mai important lucru pentru anul 2017 il constituie masurile care s-au luat recent de catre Parlament si de catre Guvern, de crestere a cheltuielilor", care totalizeaza in jur de 1,5% din PIB.

"Daca facem calculul, estimarea noastra, in acest moment, pe scenariul de baza pentru anul 2017 este ca, daca nu se mai ia nici o masura pe venituri sau pe cheltuieli bugetare, in afara de cele luate deja, deficitul bugetar ajunge undeva intre 4% si 4,5%", a avertizat seful Consiliului Fiscal.

"Ceea ce este peste tinta de deficit bugetar maxim UE, de 3%, dincolo de care Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit bugetar excesiv", a subliniat acesta.

Dumitru sustine ca deficitul estimat este "mult prea mare", iar Guvernul PSD va trebui sa il readuca la 3%.

"Avem nevoie de masuri de ajustare. Acestea trebuie sa fie undeva intre 1% si 1,5% din PIB. Care, apropo, sunt undeva in jur de 10 miliarde de lei (gaura din buget vehiculata de Liviu Dragnea - n.red) ", a precizat Ionut Dumitru.

La fel ca fostul ministru de Finante, Anca Dragu, seful Consiliului Fiscal a spus ca estimarile facute de Executivul Ciolos nu au fost atinse, din cauza absorbtiei slabe a fondurilor europene.

Fostul ministru de Finante explica: Gaura de la covrig a aparut de la masurile pe care le-au anuntat

"Aceasta nu inseamna neaparat o veste proasta pentru deficit. Evident, este o veste proasta ca nu luam bani europeni, dar pentru deficit in sine nu inseamna deloc o veste proasta, ci mai degraba o veste buna.

Veniturile vin in contrapartida cu cheltuielile. Daca, sa zicem, pun in buget un leu pe partea de venituri, trebuie sa am pe cheltuieli un leu, plus cofinantarea. Daca nu fac acel un leu venituri, pentru ca nu trag fonduri europene, nu am nici cheltuiala de un leu, plus cofinantarea. Deci, daca nu absorb bani europeni, deficitul este mai mic", a detaliat Dumitru.

Acesta a mai aratat ca, in opinia Consiliului Fiscal, "partea de fonduri europene este supraestimata si ca nu se poate estima". "Am precizat si aspectul acesta: ca nu are impact pe deficit, daca nu se face", a adaugat el.

Guvernul Ciolos nu a facut nimic nou: Traditia deficitului din ultimele 2 luni ale anului in Romania

Intrebat de ce s-a supraestimat partea de fonduri europene, Dumitru a mentionat ca "acest lucru a fost facut de absolut toate guvernele, din anul 2007, de la aderare incoace".

"Intotdeauna se face calculul astfel, daca am spatiu bugetar: cam cat as putea sa atrag fonduri europene maximal? Pun in buget suma aceea, astfel incat sa am asigurata in buget cofinantarea, sa nu poata sa spuna nimeni ulterior: 'N-am luat fonduri europene pentru ca n-am luat cofinantarea'. Am bani in buget. Daca trag fonduri europene, am de unde sa iau cofinantare.

Al doilea motiv este ca, atunci cand a fost nevoie de o ajustare, guvernele au taiat investitiile din resurse proprii. Ca sa maschez sau macar sa compensez acest fapt, am plusat pe partea de fonduri europene, astfel incat sa compensez faptul ca nu mai fac investitii din bugetul propriu, care se vad 100% in deficit, ci din fonduri europene, care se vad doar cu cofinantare in deficit. Practic, acestea au fost motivele pentru care toate guvernele au supraevaluat partea de fonduri europene si executia a aratat ca nu s-a facut la nivelul programat", a aratat Ionut Dumitru.

Ancheta parlamentara

Precizam ca Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat, marti, in sedinta comuna, cererea sefului PSD Liviu Dragnea de a ancheta modul in care s-au realizat rectificarile bugetare in 2016 de catre Guvernul Ciolos.

Iata explicatiile actualului ministru de Finante, Viorel Stefan, in legatura cu presupusa lipsa constatata la buget.

Luni seara, Liviu Dragnea a acuzat ca Guvernul Ciolos a prognozat venituri de 231 de miliarde de lei, insa, la finalul anului trecut, cand s-a tras linie, veniturile efective la buget au fost de 221 de miliarde de lei, de aici "gaura" despre care tot vorbeste de duminica.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai precizat ca "problema serioasa la care comisiile de Buget-Finante trebuie sa gaseasca raspuns (...) este cum s-a putut ca in august si noiembrie, in conditiile in care veniturile se vedea ca sunt mai mici, sa faca doua ordonante de rectificare pozitiva".

In schimb, atat fostul premier Dacian Ciolos, cat si fostii ministri au contestat acuzatiile lui Dragnea, sustinand ca acesta a observat acum ca nu poate onora promisiunile din campanie, fapt in legatura cu care tehnocratii l-au avertizat public in nenumarate randuri, si incearca sa se scuze in fata electoratului folosind o minciuna.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#sef Consiliu Fiscal deficit, #Guvern PSD deficit , #deficit bugetar